Kako je Izetbegović govorio: Budalaština je to da će Sebija biti kandidat, ona se ne petlja u moj posao

Izetbegović
Izetbegović

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović je, gostujući u Dnevniku Face TV-a 21.1.2017. godine, kazao kako je procijenio da mora češće “bistriti politiku” u medijima i da ono što vidi “ne odgovara istini”.

“Općenito se prikazuje depresivna slika, nedovoljno se afirmiraju uspjesi i pomaci naprijed, zastoji se preuveličavaju, a situacije karikiraju”, naveo je poručivši da ga se proziva zbog davanja obećanja o “100.000 radnih mjesta”, a da je već “izvršeno 30 posto” tog obećanja.

“Treba gledati rezultat. Politički i ekonomski analitičari, novinari, intelektualci su pomalo depresivni i vrlo lako svojim predstavnicima nađu manu. BiH se pomakla na evropskom putu. Ja ne mogu biti i političar i analitičar, ne mogu da prelazim iz jedne u drugu ulogu, ja moram da prenesem rezultat”, dodao je.

Hajde da vidimo

Istakao je kako vjeruje da će se Dodik promijeniti i ne samo zato što su “primanja radnika i penzionera u RS 20 posto niža nego u FBiH” i što je zaustavljen aranžman sa MMF-om.

“Bolja politika sa jasnim rezultatom vodi se sa ove strane koju ja predstavljam, a to se u javnosti manje predstavlja”, ponovio je svoje uvjerenje Izetbegović.

Govoreći o svojoj izjavi koju je dao nakon što su SAD stavile Dodika na “crnu listu”, ponovio je da je to šamar cijeloj zemlji i da ako šuti Dodiku, pitaju ga što mu ne odgovara, a kad mu odgovori optužuju ga da mu na taj način podiže ugled.

“Nije se rodio ko je narodu ugodio. Meni je bitno da imam rezultat koji priznaju Brisel i EU. Žao mi je što se ovdje to ne priznaje i ako balkanski političari koji prijete da će nekom slomiti prste to zamagljuju”, poručio je.

“Moj put je popravljanje stanja, a to je realna politika u ovakvom odnosu snaga dok ne sazrijemo za neku bolju konstalaciju unutar BiH”, poručio je dodavši da se “svakim danom u BiH bolje živi” i da vjeruje u reforme te istakavši: “Da me nema takvog ne bi bilo dobro u BiH. Ja sam dobronamjeran, igram ulogu onoga ko okuplja. U principu stvari idu onako kako ih zacrtam”.

Dodao je da se uzda u odgovornost hrvatskog naroda, a o Čoviću je kazao: “Čović se ponaša kako hoće, ja mu nisam šef, ne mogu mu narediti”.

Sačuvati koaliciju sa Radončićem

Govoreći o lideru SBB-a Fahrudinu Radončiću kazao je:

“Mi ga pozivamo i očekujemo da se na iskren način sa nama suprotstavi destabilizaciji prilika u ovoj zemlji. Do lokalnih izbora i poslije njih smo imali dobru saradnju sa SBB-om, ali poslije su krenuli napisi u Avazu”.

Pozvao ga da ne bude “pozicija i opozicija u isto vrijeme” i kazao kako će pokušati sačuvati koaliciju.

“Mislim da je jedan od odgovora što ima problem sa sudskim procesom, što sluša kojekakve dušebrižnike, kao i to što SBB nije prošao dobro na lokalnim izborima”, smatra on. Negirao je da ima bilo kakvu ulogu u “pakovanju Radončiću”.

Sebija se ne petlja u moj posao

Negirao je da njegova supruga Sebija, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, ima političke ambicije i da utječe na političke odluke koje on donosi.

“Dođu te priče do nas. Stotine budalaština ova čaršija proizvede. Sebija je energična, sposobna žena, uradila je dobar posao za ljude i u Općoj bolnici, prije toga je bila jako dobar operater, profesor, ginekolog, jedan od najobjavljivanijih autora u BiH. Sebija je korektna žena iz patrijarhalne kuće koja dobro zna šta sa mnom uopšte može početi pričati. O kadrovima i politici skoro nikad ništa. To pričaju u čaršiji oni koji imaju vremena za to, a nema nikakvog utemeljenja”, kazao je Izetbegović.