Kako je nogometaš Adin Omić svojim potezom oduševio u 2018. godini

Preuzmite android aplikaciju
Preuzmite aplikaciju

Na kraju svake godine podvlači se crta, zbrajaju se rezultati i izdvajaju se potezi koji su oduševili. Za čitatelje našeg portala izdvojili smo jedan, a autor je Adin Omić (19), aktuelni nogometaš austrijskog Kapfenberga. U Parlamentarna skupština BiH ,s ciljem prikupljanja finansijskih sredstava u istraživanju Laforine bolesti, 27. marta 2018. organizirano je prikazivanje filma “Lica Lafore” – Denisa Bojića.

Kada je čuo za ovu humanitarnu akciju Omić, koji je tada bio član tuzlanske Slobode, odmah se uključio u akciju i uplatio finansijska sredstva. Potez koji zaslužuje ”palac gore”.

”Za Laforinu bolest čuo sam putem medija. Odlučio sam da i ja dam doprinos humanitarnoj akciji kako bih pomogao oboljelim djevojkama. Znam da se ovo oboljenje javlja u tinejdžerskom periodu i da se radi istraživanje kako bi se pronašao lijek. Shvatio sam da je neophodno da svi pomognemo, onoliko koliko možemo. Pokažimo humanost, položimo ispit ljudskosti – zajedno pobijedimo Laforu”, istakao je tada Omić čiji je potez oduševio bh. javnost. Pored njega ovu akciju podržali su: Marko Topić, bivši bh. nogometni reprezentativac, Mehmed Baždarević, bivši selektor bh. nogometne reprezentacije, Krste Velkoski, aktuelni kapiten FK Sarajevo, kompletan kolektiv FK Željezničar, bh. olimpijac Hamza Alić, Tijana Bošković, najbolja odbojkašica Evrope u 2017. godini, bh. olimpijac Amel Tuka i nogometaš italijanskog Juventusa i bh. reprezentativac – Miralem Pjanić.

Inače, Lafora je progresivno neurološko oboljenje koje napada djecu u ranoj adolescenciji, u dobi od 12 do 17 godina, a najčešće oko 15. godine. Lafora je vrlo rijetko oboljenje, izaziva napade, grčeve u mišićima, otežano hodanje, demenciju i na kraju smrt, u roku od 2 do 10 godina, najduže 17 godina od početka simptoma. Liječenje je za sada samo imptomatsko, a istraživanja se provode u nekoliko centara u svijetu. Finansijska sredstva potrebna za pronalazak lijeka protiv ove izuzetno teške bolesti nedovoljna su i prikupljaju se uglavnom donacijama.