Kako žive Bosanci i Hercegovci u Chicagu

Bosanci i Hercegovci u SAD

Ratna i poratna dešavanja natjerala su stotine hiljada Bosanaca i Hercegovaca da napuste svoje domovine i žive nastave negdje druge. Neki su otišli u druge bh. gradove, a mnogo više je onih koji su domovinu napustili otišavši u treće zemlje.

Počela potraga za novim Ibiševićem, Bosanci u Americi poludjeli za Balkan Kampom

Tamo su pravili svoje male Bosne i Hercegovine, svoje zajednice u malom, družili se i živjeli zajedno, sjećali se domovine skupa, razgovarali, smijali se i plakali. Jedna od takvih zajednica je ona koja je nastala u američkom gradu Chicagu.

U razgovoru za BHDijaspora.net kazao imam Senad Agić iz organizacije SABAH, teško je utvrditi tačan broj Bosanca i Hercegovaca koji žive u Chicagu.

”Teško je sa preciznošću reci koliko je ljudi porijeklom iz BiH danas na području Chicaga, ali procjene se kreću od 25 do 40 hiljada”, rekao nam je imam Agić.

Dobra organizacija

Prema njegovim riječima, zajednica građana BiH u ovom dijelu Sjeidnjenih Država je dobro organizovana.

”Moglo bi se reci da je zajednica građana iz BiH u Cikagu prilično dobro organizirana. To je najzad grad sa najstarijom dijasporalnom zajednicom i ekonomski i politički centar ne samo države Illinois nego i Sjedinjenih država. Pored vjernika koji su najbolje organizirani kroz svoja četiri islamska centra tu su i razna udruženja patriota iz svih krajeva BiH”, dodaje Agić.

Kontakt s domovinom je još uvijek dobar jer prva generacija drži do veza sa BiH.

”Teško je predvidjeti hoće li tako i ostati kada stasa druga generacija, tj. djeca prve generacije i tako redom. U Chicagu je najviše useljenika iz Prijedora, Kozarca, Zvornika, Srebrenice, Foče, Goražda, Rogatice, Gacka, Vlasenice, Bosanskih Novog, Krupe, Dubice”, zaključuje naš ljubazni sagovornik.

Više o Bosancima i Hercegovcima u SAD čitajte na ovom LINKU.

Frapantni rezultati popisa stanovništva u Srebrenici

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.