in ,

Katar širom otvara vrata za bh. radnike, reforme donose brojne pogodnosti

Izmjene zakona

Država Katar započela je historijske reforme tržišta rada. Time su stvoreni uvjeti da ova najbogatija zemlja svijeta širom otvori svoja vrata i za radnike iz Bosne i Hercegovine.

Katar, zemlja u kontinuiranom progresu, 2022. godine dočekuje Svjetsko nogometno prvenstvo, a najavljeno je i da će se natjecati i za domaćinstvo Olimpijskih igara 2032. godine. Sve su to šanse za mlade iz cijelog svijeta, pa i Bosne i Hercegovine, da se okušaju u jednom dinamičnom i naprednom okruženju, te da stečena iskustva kasnije prenesu u našu zemlju – piše Radio Sarajevo

Izmjene zakona

Zato su zanimljive potvrđene informacije da je novi zakon u Kataru donio neke ključne promjene u radnom zakonodavstvu, poput ukidanja odredbi da radnici moraju dobiti saglasnost prethodnih poslodavaca za promjenu radnog mjesta.

Također, Katar je postala prva država na Bliskom istoku koja je usvojila nediskriminirajući sistem minimalnih plata. Ovaj pozitivan korak dolazi kao nastavak sveobuhvatnog programa reformi koje država provodi u vezi s radnim zakonima te prijateljske zemlje.

stovremeno, kako tvrde, to je podrška nastojanjima da se osiguraju garancije u korist zaštite stranih radnika, kao i za stvaranje uvjeta za dostojanstven rad za sve njih, s ciljem da “doprinesu izgradnji modernog i dinamičnog tržišta rada u skladu s katarskom nacionalom vizijom 2030.”, iza koje stoji autoritet mladog katarskog emira šeika Tamima bin Hamada Al Thanija, kao i UN-ovim ciljevima održivog razvoja.

Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Države Katar o reguliranju zapošljavanja državljana Bosne i Hercegovine u Državi Katar potpisali u Dohi ministri vanjskih poslova dvije države dr. Zlatko Lagumdžija i dr. Khalid Bin Mohammed Al Attiyah, još prije šest i pol godina, 6. aprila 2014. godine, ali on, kako saznajemo, nije sasvim zaživio.

Dvije godine kasnije, 30.06.2016. godine u kabinetu Direktora Evropskog odjeljenja Ministarstva vanjskih poslova Katara, u Dohi, izvršena je razmjena instrumenata ratifikacije za Sporazum. Prethodno su obje strane završile kompletne procedure ratificiranja ovog Sporazuma, što je, između ostalog, trebalo omogućiti i učestvovanje bh. građevinske operative na projektima pripreme Katara za domaćinstvo Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. godine.

Legalan odlazak
Vijeće ministara je 15. marta 2017. godine donijelo Odluku o imenovanju predstavnika BiH u Zajednički odbor za praćenje provođenja sporazuma. Radi se o vrlo važnom sporazumu koji uređuje oblast zapošljavanja radnika iz Bosne i Hercegovine u Kataru u skladu sa relevantnim zakonima, procedurama i pojedinačnim ugovorima o radu, što znači da bh. radnici po prvi put sasvim legalno mogu odlaziti na rad u Državu Katar.

Kako nam je potvrđeno u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, Ministarstvo rada Katara će dostavljati zahtjeve katarskih poslodavaca za angažiranjem naših radnika Agenciji za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine.

Radnici će sklapati pojedinačne ugovore o radu sa poslodavcem u skladu sa obrascem ugovora koji se nalazi u prilogu Sporazuma. Ugovorom se reguliraju uslovi i okolnosti zapošljavanja kao i međusobne dužnosti i obaveze. Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine i Ministarstvo rada Katara preduzimat će sve potrebne procedure za provođenje Sporazuma, a nadležni organ u Ministarstvu rada Katara nadgledat će njegovo provođenje.

“Dakle, kada je u pitanju Ministarstvo vanjskih poslova BiH, Odsjek za međunarodnopravne poslove je proveo postupak ratifikacije i sačinio instrument o ratifikaciji. Time se završava uloga MVP-a u vezi sa stupanjem na snagu navedenog sporazuma. Prema Sporazumu nadležni organ za implementaciju je Agencija za rad i zapošljavanje BiH, koja bi trebala imati više informacija o realizaciji sporazuma”, kazala je za Radiosarajevo.ba zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova naše zemlje dr. Bisera Turković.

Snijeg zabijelio krovove u Sarajevu!

Bosanci i Hercegovci mirno spavajte jer “NATO će nastaviti podržavati BiH”