KATASTROFA U NAJAVI Poplavljen još jedan bh. grad: Prognoze meteorologa brinu, a vlasti i dalje tvrde da “nema razloga za strah”

Zbog obilnih padavina u proteklih nekoliko sati na području Zvornika, rijeka Sapna izlila se iz korita i poplavila više od deset domaćinstava u naseljima Donji Grbavci i Cer, piše RTRS.

Voda se izlila i na dijelu regionalnog puta Zvornik-Sapna i saobraćaj se trenutno otežano odvija.

U Karakaju se izlila Hoča i poplavila 20 kuća.

Najave meteorologa brinu stanovnike Semberije. Mještani ugroženih područja upozoravaju da je kanalska mreža zapuštena, te da lako može doći do plavljenja domaćinstava i oranica.

Nadležni kažu da za sada nema razloga za strah. Ohrabruje da su vodostaji Save i Drine za sada niski, te stručnjaci predviđaju da će ove velike rijeke spremno primiti obilne padavine i da do velikih izlijevanja vode iz njihovih korita neće doći.

Građani Bijeljine sa zebnjom gledaju u nebo. Strahuju od svake kiše. Posljedice katastrofalnih poplava iz 2010. i 2014. još nisu zaboravili. Iako je puno toga urađeno na izgradnji nasipa i drugih vodoprivrednih objekata, kanalska mreža je, kažu, u lošem stanju.

– Malo kiše padne i nastane problem. Poplavi nas i prisiječe izlazne puteve. Tražimo od nadležnih da izađu na teren i uvjere se kakvo je stanje – kaže mještanin Donje Čađavice, Vojin Petrović.

Iako su pritoke rijeka Save i Drine, lokalni vodostaji Gnjica, Јanja i Lukavac u porastu, na području Semberije, za sada, nema veće opasnosti od poplava, tvrde nadležni. Prate stanje bujičnih vodotoka.

– Za očekivati je da može da dođe do izlivanja i zato apelujemo na stanovništvo da bude u pripravnosti i uklone sve ono što može da bude zaplavljeno upravo uz riječne vodotokove manjih bujičastih rijeka – istakao je Drago Ristić, načelnik Odsjeka za Civilnu zaštitu Grada Bijeljina.

U Petrovu je, usljed obilne kiše, rijeka Spreča poplavila priobalni pojas u Sprečkom polju.

Kiša koja neprestano pada dovela je do izlivanja rijeka Brke, Tinje i Zovičice, koje su poplavile priobalna područja na području Brčko distrikta.

Obilne padavine stvorile su probleme i u Federaciji BiH. Rijeka Spreča izlila se iz korita od Miričine do Stjepan Polja i poplavila oko 20 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Na području grada Srebrenika došlo je do izlijevanja rijeke Tinje, u naselju Špionica, gdje je poplavljen veći broj stambenih objekta.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.