in ,

Katastrofa u najavi? Predloženo rješenje pitanja Kosova i to po uzoru na Dejton!

Bivši glavnokomandujći američke vojske u Evropi Ben Hodžis (Hodges) predložio je “novi pristup” rješavanju kosovskog pitanja, koji podrazumijeva glavnu ulogu SAD u pregovorima, posvećenost po ugledu na Dejton, pa i uključenje novog glavnog pregovarača, poput Ričarda Holbruka (Richard Holbrooke).

Hodžis je ovaj prijedlog iznio u blogu pod naslovom “Novi pristup Srbiji i Kosovu”, i objasnio da to podrazumijeva pokretanje “snažne i koordinirane inicijative”, koju bi predvodile SAD, u saradnji sa EU i NATO, a sa ciljem da se osiguraju uslovi da Beograd i Priština dođu do konsenzusa o konačnim odnosima.
Govoreći o ulozi Amerike, on kaže da bi ona mogla ostvariti značajan utjecaj u regionu, ukoliko se primijeni sveobuhvatan strateški pristup (dobro integriran sa naporima EU i NATO-a), koji otvara politički prostor za dvojicu lidera, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, štiti ih od unutrašnjih i vanjskih pritisaka i nudi nadu u mogućnost postizanja veoma teških, ali neophodnih kompromisa.

– Ali, to će biti moguće jedino ako pokažemo isti stepen posvećenosti kao prilikom vođenja pregovora o Mirovnom sporazumu u Dejtonu, prije angažiranja snaga IFOR-a i SFOR-a, što je konačno dovelo do nesavršenog, ali održivog mira na zapadnom Balkanu – poručio je Hodžis.

Za uspjeh u svemu tome Zapadu je, zaključuje Hodžis, potreban i visoki diplomata koji bi vodio “diplomatiju posredovanja”, poput Ričarda Holbruka.

Za uspeh ove inicijative je, prema njegovom mišljenju, potrebno ispuniti tri ključna uvjeta, a na prvo mjesto stavlja neophodnost da se predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i predsjedniku privremenih institucija u Prištini Hašimu Tačiju osigura dovoljno prostora za pregovaranje i traganje za kompromisom, bez nametanja ograničenja sa Zapada.

ŠAULIĆE ZADESILA NOVA TRAGEDIJA: Tek se oporavili od gubitka ŠABANA, a sad JE I ONA UMRLA!

NAKON SKANDALA Štrahe odbio poslaničko mjesto u Evropskom parlamentu!