in

KLUPKO SE ODMOTAVA Navijači iz BiH uputili žestoko pismo predsjedniku UEFA-e: “Vrlo smo zabrinuti zbog mešetarenja u Prvoj ligi FBiH”

Udruženje navijača Veleža u Evropi uputilo je pismo prvom čovjeku Evropske fudbalske federacije (UEFA), Slovencu Aleksandru Čeferinu, u kojem žele ukazati na navodne neregularnosti u Prvoj ligi Federacije BiH, odnosno u borbi za prvo mjesto tog takmičenja koje donosi plasman u najviši rang bh. fudbala – Premijer ligu.

Trenutno se za prvo mjesto u Prvoj ligi Federacije BiH i plasman u Premijer ligu bore mostarski Velež i sarajevski Olimpik, a Udruženje navijača Veleža u Evropi smatra da se na štetu mostarskog tima dešavaju neregularnosti koje imaju za cilj da osiguraju plasman Olimpika u Premijer ligu BiH.

– Od početka takmičenja Velež iz Mostara nalazi se na liderskoj poziciji. Prednost nad prvim pratiocem iznosila je i do deset bodova, a na zimskoj pauzi bila je sedam bodova. S početkom drugog dijela prvenstva počele su se dešavati neregularne, a samim time i sporne pojave koje su započele u 17. kolu na utakmici Goražde – Velež – stoji u saopćenju Udruženja.
Istovremeno tvrde da Fudbalski klub Olimpik ima naklonost Fudbalskog saveza BiH, a posebno u Stručnoj sudijskoj komisiji, koju optužuju da određuje i delegira “kompromitirane sudije, koje tendenciozno pokušavaju spriječiti uspješan ishod utakmica do kraja prvenstva za Velež, a isto na takav način utječu i na pozitivan ishod svih utakmica FK Olimpik do kraja prvenstva”.

– Sve se radi s jednom namjerom, a to je da se FK Velež spriječi da na sportski način dođe do prvog mjesta i plasmana u Premijer ligu BiH te da na tom mjestu umjesto Veleža, neregularnim sredstvima na kraju bude njegov glavni konkurent Olimpik iz Sarajeva. Već sada se gotovo javno i otvoreno govori da će Olimpik do kraja prvenstva, a ostalo je još deset utakmica, zabilježiti svaku pobjedu i da će učiniti sve sa sudijama da izrežira nekoliko poraza Veleža, koji ima četiri boda prednosti, da bi ga na taj način prestigao – ističu iz Udruženja.
Udruženje navijača Veleža u Evropi je zabrinuto da će preostale utakmice do kraja suditi sudije s nižeg ranga takmičenja, jer smatra da je među njima određen broj korumpiranih i kompromitiranih sudija.

– Na ovo ćemo upozoriti i nadležne Agencije za zaštitu zakona i borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije u BiH, ali i vama na vrijeme šaljemo signal i upozoravamo na sva ova dešavanja koja uništavaju fudbal i onu čuvenu maksimu fer-pleja – neka pobijedi bolji – stoji u pismu upućenom predsjedniku UEFA-e.

Negirao genocid u Srebrenici, ukrao dva miliona KM, a zbog njega je Dodik pobudalio

ZLOČIN KOJI JE ZAPREPASTIO JAVNOST Djevojke sa fotografije ne bi se postidio ni Hannibal Lector