in ,

KLUPKO SE ODMOTAVA Turska poziva na dovođenje Izraela pred sud u Haagu zbog masakra u Gazi!

Erdogan
Erdogan

Turska je predložila da Palestina apelira na Međunarodni krivični sud u Haagu zbog izraelskih akcija u Gazi, rekavši da “zločine protiv čovječnosti” ne bi trebali ostati bez odgovora javnosti

Tel Aviv je kazao kako će Turska tamo prva doći.

“Izrael bi trebao biti odveden pred Haški tribunal (za ubojstva Palestinaca). Budući da treće strane to ne mogu učiniti, Palestina treba to pokrenuti” – izjavio je ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu državnoj televiziji TRT Haber, upućujući na nedavnu ekploziju nasilja u pojasu Gaze.

Ankara sada razmatra kakvu pravnu akciju može poduzeti protiv Izraela, rekao je diplomata, prizivajući upotrebu prave municije izraelske vojske protiv civila – zločinom.

“Taj bi zločin protiv čovječnosti trebala proučiti nezavisna komisija, a Izrael bi trebao objasniti svoje postupke pred zakonom” – dodao je Cavusoglu.

Yuval Steinitz, ministar za nacionalnu infrastrukturu, energetiku i vodu Izraela, izjavio je kako je Turska “zrela” da se pojavi na Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) mnogo prije Izraela.

Podsjećajući na tursku represiju Kurda, izjavio je izraelski radio Kan Bet da “oni koji žive u staklenim kućama ne bi smjeli bacati kamenje”.

Masovni protesti bijesne u pojasu Gaze protiv službene inauguracije američkog ambasade u Jeruzalemu. Najmanje 60 Palestinaca je ubijeno uz pomoć metaka i suzavca izraelske vojske, dok je više od 2.700 demonstranata povrijeđeno.

Izraelski zamjenik ministra zdravstva odgovorio je kako vlasti zemlje nisu odobrile evakuaciju ranjenika od strane Turske koja je poslala avion, ali odlučili su dopustiti liječenje ranjenika na izraelskom tlu. Izrael je također priznao da šalje medicinsku opremu u Gazu.

Turska je potom podigla uloge u dugotrajnom političkom ratu, povlačeći svoje izaslanike iz Tel Aviva i Washingtona i protjerivši ambasadora Izraela iz Ankare.

Hamas je međutim odbio prihvatiti zalihe obilježene naljepnicama Izraelskih obrambenih snaga (IDF), prihvaćujući samo pakete koje je poslala Palestinska vlast i UNICEF, prema izjavi izvora izraelske vojske.

Palestina je stekla dugo očekivani članstvo u Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) u 2015. godini. Pristupanje sudu u Haagu je značajna pobjeda u međunarodnoj pravnoj kampanji Palestini koja traži pravdu za izraelsku operaciju 2014. godine u kojoj je na hiljade Palestinaca ubijeno.

Paddy Ashdown:

Paddy Ashdown: Smatram da većina bosanskih muslimana slijedi primjer Alije Izetbegovića koji mi je jednom rekao…

Milorad Dodik

Dodik progovorio o migrantima i sve zaprepastio: Žele ojačati Sarajevo kroz naseljavanje muslimana iz Sirije i Afganistana