Ko će koga, ako neće svoj svoga “pogurati”: Ovo su naši novi ministri?

Lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović jučer su potpisali sporazum o formiranju vlasti.

Ranije je dogovoreno da svakoj strani pripadaju po tri ministarstva, uz to da SNSD ima i mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.
Mandatar, kako je to već ranije rečeno, bit će Zoran Tegeltija, bivši ministar finansija RS. Osim toga, iz RS bi trebala doći još tri ministra: vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, komunikacija i prometa te ljudskih prava i izbjeglica.

Kako smo objavili, SNSD bi u raspodjeli ministarstava trebao dobiti jedno – vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, koje bi, prema trenutnim informacijama, trebao voditi državni zastupnik SNSD-a Staša Košarac.

Ostala dva ministarstva SNSD bi trebao prepustiti koalicionim partnerima – Socijalističkoj partiji i vjerovatno otcijepljenom krilu DNS-a koje vodi Nedeljko Čubrilović.

Tako bi Čubrilović, aktuelni predsjedavajući NSRS, mogao preuzeti funkciju ministra prometa i komunikacija. Prema svemu sudeći, kod takvog razvoja situacije socijalisti Petra Đokića imenovali bi ministra za ljudska prava i izbjeglice, a to će morati biti neko iz reda ostalih. Trenutno, još nema informacija ko bi to mogao biti.

Iz bošnjačke kvote također će biti imenovana tri ministra. SDA će imenovati ministra vanjskih poslova. To bi, prema najavi Bakira Izetbegovića, mogla biti Bisera Turković.

Savez za bolju budućnost imenovat će ministra sigurnosti. Prema ranijim najavama, to bi mogao biti lider ove stranke Fahrudin Radončić, ali on još nije donio odluku o tome.
Ministra odbrane, koji će također biti imenovan iz bošnjačke kvote, vjerovatno će birati DF. Mediji špekuliraju da bi to mogao biti bivši general i delegat u Domu naroda BiH Sifet Podžić.

Hrvatska demokratska zajednica i stranke okupljene oko nje imenovat će ministre finansija, pravde i civilnih poslova. Trenutni ministar finansija Vjekoslav Bevanda trebao bi tako dobiti još jedan mandat. Postoje informacije da bi na mjesto ministra civilnih poslova mogao doći aktuelni predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, dok s druge strane kruže priče da bi na to mjesto mogao biti imenovan i aktuelni ministar pravde Josip Grubeša. A vjerovatno je da bi na Grubešino mjesto u Ministarstvo pravde mogao doći Bariša Čolak, trenutno delegat u Domu naroda BiH.

(Avaz.ba)