in ,

Ko drugi, ako neće rekorderi u ispijanju piva: Njemački naučnici otkrili da li redoslijed pića utječe na mamurluk

Evropski naučnici preispitali su uvriježeno vjerovanje da je bolje prvo piti slabija alkoholna pića pa tek tada prijeći na žestoka i utvrdili su da redoslijed pića nema nikakvog utjecaja na mamurluk.

Naučnici su regrutirali 90 hrabrih dobrovoljaca u Njemačkoj u dobi od 19 do 40 godina kojima je ponuđeno pivo, vino ili oba pića. Jedna je skupina prvo popila više od litre piva pa četiri čaše vina, druga je popila istu količinu ali obrnutim redoslijedom. Preostali dobrovoljci pili su ili samo pivo ili samo vino i svi su proveli noć pod liječničkim nadzorom, prenosi CNN.

Naučnici su potom pričekali da se alkohol “ispere” i dobrovoljci oporave i sedmicu kasnije eksperiment je ponovljen, jedino su zamijenjene uloge po skupinama, pa su primjerice oni koji su pili prvo pivo, pa vino pili obrnutim redoslijedom, a oni koji su pili samo pivo, dobili su samo vino.

Prema rezultatima objavljenima u četvrtak u časopisu American Journal of Clinical Nutrition nije bilo razlike u intenzitetu mamurluka ovisno o redoslijedu konzumiranja pića.

“Nismo utvrdili da je tačna ideja da konzumiranje prvo piva pa vina rezultira blažim mamurlukom”, kaže voditelj studije Jöran Köchling sa sveučilišta Witten Herdecke.

Zaključeno je da dva faktora određuju težinu simptoma mamurluka dan kasnije – koliko su se ljudi osjećali pijanima i jesu li povraćali. Oni koji su se na ljestvici od 1 do deset opisali kao najpijaniji i oni koji su u bilo kojem trenutku noći povratili opisali su dan kasnije svoje mamurluke kao najteže.

“Istina je da će unošenje prevelikih količina bilo kojeg alkoholnog pića najvjerovatnije rezultirati mamurlukom”, kaže Köchling.

Po američkom centru za kontrolu i prevenciju bolesti umjereno konzumiranje alkohola je čaša pića dnevno za žene i dva pića za muškarce.

Naučnici ističu da je istraživanje imalo neka ograničenja, primjerice nije bilo kontrolne skupine koja je konzumirala bezalkoholno pivo ili vino jer nije bilo dobrovoljaca zainteresiranih za taj posao.

HRVATSKA POSLALA VOJSKU NA KOSOVO Bit će smješteni u Uroševcu, a poznato i koji je njihov zadatak!

Mustafa se punim gasom zaletio i autom udario policajca