Arhiv

Ko je “iza” Joea Bidena? Kamala Harris je moguća buduća predsjednica Amerike.

Globus Istaknuto Posljednje Vijesti

Otkad se pojavila na američkoj političkoj sceni, kalifornijsku senatoricu Kamalu Harris (56) sunarodnjaci ili vole ili joj nisu skloni, stoga će njezin zadatak u aktuelnoj predsjedničkoj kampanji biti pridobiti sumnjičave i razočarane sunarodnjake iz oba politička tabora.

To je glavni razlog zbog kojeg ju je demokratski predsjednički kandidat Joe Biden (77) izabrao za svoju potpredsjednicu, čineći pritom historijski iskorak.

Kamala Harris je, naime, prva Afroamerikanka koja će, pobijede li demokrati, postati američka potpredsjednica. Čeka se samo formalna potvrda na demokratskoj konvenciji i karizmatična političarka jamajkansko-tamilskih korijena bacit će se, kako je nedavno sažela, na posao – osvajanje Bijele kuće.

Otkako je 2013. upoznao suprugu preko zajedničkih prijatelja, za njega postoji samo Kamala. Rijetko će otvoreno pokazati zaštitnički instinkt, ali insajderi tvrde: ”Jao si ga onome tko je krivo pogleda”.

Vjenčali su se 22. augusta 2014. u sudnici u Santa Barbari. Nemaju zajedničku djecu, ali Kamala Harris ponosna je pomajka njegovom sinu Coleu i kćeri Elli iz prvog braka. Posinak senatorice diplomirao je na Colorado Collegeu i radi u kompaniji William Morris Endeavor, dok pokćerka pohađa Parsons School of Design.

Maćehi su odmilja nadjenuli nadimak “Momala”, a ako pobijedi na izborima, postat će druga najvažnija porodica Amerike. Njihov otac nema ništa protiv titule prvog muškarca koji bi u Bijeloj kući mogao ponijeti titulu “druge dame”. Štaviše, u advokatskom uredu dogovorio je rad iz Washingtona preko sestrinske firme, a glavnu riječ hoće li mu se plan ostvariti imat će birači.

Leave your vote