Ko je ”krivac” za dobre odnose Sarajeva i Beča

Berina Filipović Kulenović

Bečko Gradsko vijeće ovlastilo je Eurocomm-PR, preduzeće Bečkog holdinga, da zastupa komunikaciju s inostranstvom u ime bečke gradske uprave u Beogradu, Budimpešti, Krakovu, Ljubljani, Pragu, Sarajevu, Sofiji i Zagrebu.

Cilj preduzeća Eurocomm-PR je da nastavi jačati Beč kao prekretnicu u srcu Evrope, forsira razmjenu između gradova te osigura prisustvo Beča na ciljnim tržištima, prenosi Federalna novinska agencija.

Ured Grada Beča u Sarajevu koristi moderne i veoma atraktivne alate komuniciranja koji su jedan od novih vidova transfera znanja i iskustava razvijenog Beča na našem tržištu.

Povod za razgovor s Berinom Filipović Kulenović, direktoricom Ureda Grada Beča u Sarajevu, jeste nedavno upriličeno druženje – umrežavanje Eurocomm-PR, Ureda Grada Beča u Sarajevu putem društvenih mreža s partnerima iz medija, gradske uprave i Kantona Sarajevo, a koje je imalo za cilj predstavljanje drustvenih mreža Ureda.

Pitali smo Berinu Filipović Kulenović, direktoricu Ureda Grada Beča kojim se alatima koristi u svakodnevnom radu predstavljanja Beča u BiH.

”Pored ličnih kontakata u održavanju komunikacije u ime bečke gradske uprave po principu diplomatije, te proslijeđivanja informacija, znanja i iskustava elektronskom poštom u vidu brzog i efikasnog informisanja, posljednju godinu dana intenzivno koristimo i društvene mreže, odnosno primjenjujemo osnova znanja marketinga za pozicioniranje i promociju lokalnih zajednica na društvenim mrežama.

Važnost marketinga na društvenim mrežama

Alati kojim se trenutno koristimo pri pozicioniranju Beča su poznata bečka diplomatija potpomognuta marketingom. Ova vrsta komuniciranja se koristi već tridesetak godina. Radi se o poznatim alatima koji se vežu za termine “city marketing“ i “city branding“, a odnedavno je primjenjujemo i na društvenim mrežama”, kaže direktorica Ureda Grada Beča.

Naglašava da city marketingom “grad“ postaje “produkt“ i kao takav mora imati atraktivne i različite ponude, a city brandingom grad se pretvara u mjesto gdje ljudi žele da rade, žive ili žele da ga posjete.

”Harmonija ova dva elementa dovodi do toga da “lokacija“ postaje “destinacija“ ili “izvor dobrih praksi” kad se radi o razmjeni znanja i iskustva. Upravo taj prelaz iz lokacija u destinaciju ili u izvor informacija nam je cilj i polazna tačka pri pozicioniranju Beča.

S druge strane, s razvojem interneta te njegovim masovnim korištenjem došli smo u fazu kad je marketing na društvenim mrežama dobio na velikom značaju i kao takav se treba i mora puno više koristiti. Alat koji i mi u posljednjih godinu dana sve intenzivnije koristimo je upravo društvena mreža i njom želimo animirati da korisnici naš produkt, odnosno informaciju o Beču dijele s drugima. Nama kao provodniku informacija, te znanja i iskustava Grada Beča društvene mreže treba da osiguraju povratnu informaciju od korisnika s jedne strane, dok s druge strane mi upotpunjujemo personalniju sliku o sebi, odnosno o Gradu Beču na globalnom nivou”, kaže Berina Filipović Kulenović..

S obzirom na to da je komunikacija na društvenim mrežama na temu transfera znanja Grada Beča futuristična i nova, sagovornicu smo pitali kako predviđa slijed dogadjaja?

”Kvalitetna komunikacija na društvenim mrežama zahtijeva posvećenost. Grad Beč kao napredna sredina u ovom momentu nudi najširu paletu znanja i iskustava u regionu te nama koji realizujemo njegovo pozicioniranje kroz Eurocomm-PR urede daje mnoštvo mogućnosti. Tim mogućnostima, odnosno informacijama redovno dopunjujemo i proširujemo našu komunikaciju s korisnicima društvenih mreža. Kad se desi da informacija zaintrigira ili osvoji jednog ili nekoliko korisnika koji je dalje proslijeđuju, komentarišu ili dopunjuju dobijete prezentaciju o Beču na globalnijem nivou. Tad zaista izgleda kao da nema granica u informisanju i daljnjem korištenju informacija o Beču”, rekla je u razgovoru direktorica Ureda Grada Beča u Sarajevu Berina Filipović Kulenović.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.