in

Ko štiti ubice dvojice sarajevskih policajaca? Odgovor će vas prestraviti!

Zbog ubistva dva sarajevska policajca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića u pritvoru se nalaze tri osobe, ali je još uvijek nepoznato da li je rasvijetljeno to krivično djelo.

.

Desetine privedenih osoba iz kriminalnih i automafijaških krugova većinom s područja Republike Srpske privođeni su na razgovor, provjeravani su im alibiji, međusobni kontakti. Prvo je uhapšen Srećko Trifković, zatim Slaven Dakić, a onda i Miloš Obradov. Iz Tužilaštva KS samo šture informacije, iz MUP KS ni to. Advokati uhapšenih ne znaju šta se njihovim klijentima stavlja na teret. Neki su zatražili da slučaj preuzme Državno tužilaštvo. Ono se oglasilo samo jednom stavljajući se na raspolaganje. Ali ipak je u toku izbor glavnog tužioca i dostizanje norme na predmetima ratnih zločina. Svi drugi zločini kod v.d. glavne tužiteljice Gordane Tadić su na čekanju.

Glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalida Burzić prezentirala je Vladi KS krajem novembra da se istraga za ubistvo policajaca vodi po nepoznatom počiniocu. Istrage ubistva vode se u svim smjerovima, ali od samog početka slučaj je usmjeren na pripadnike automafijaških grupa.

Desetine pretresa izvršeni su u Istočnom Sarajevu, Palama, Mokrom, Sokocu, pronađeno je nekoliko ukradenih automobila sa područja Sarajeva u proteklom periodu, autodijelovi i drugi predmeti koji potiču iz krivičnih djela, ali konkretnijih informacija o povezanosti s ubistvom policajaca nema.

Dvojica od trojice pritvorenih optuženi su u slučaju Volan koji se vodi na Sudu BiH. Grupa od 25 optuženih sumnjiči se za krađu 200 automobila višemilionske vrijednosti. Državno tužilaštvo BiH do danas se nije uključilo u slučaj iako bi to olakšalo istražne radnje, prikupljanje dokaza pa vjerovatno i ubrzalo otkrivanje ubica što bi trebao i biti cilj svima onima koji su involvirani u slučaj.

Zabrinjavajuće je da su u slučaj uključene sve policijske agencija (barem su bile prvih dana), a da već drugi mjesec nema značajnih pomaka u istrazi. Kako je moguće da optuženi u slučaju Volan nisu bili pod nadzorom policijskih agencija s obzirom na veliki broj svjedoka koji je obuhvaćen tim predmetom. Nekima je već prijećeno i članovima njihovih porodica, zapaljeni im automobili. To je, evidentno, propust Tužilaštva BiH.

.

U cijelom slučaju veliku ulogu ima i MUP RS koji ima sve podatke o automafijaškim grupama. Prema informacijama koje je Patria dobila od izvora uključenog u istragu ključna tačka upravo i jeste MUP RS koji u potpunosti ne sarađuje sa istražnim organima.

Upravo zbog ovakve situacije, istragu je trebalo preuzeti Državno tužilaštvo i Državna agencija za istrage i zaštitu. U ovom slučaju niko ne bi trebao stavljati lični interes prije interesa porodice i javnosti da se sazna istina o ubistvu dva časna policajca.

Šutnja koja vlada otvara brojna pitanja, a prvo od njih je kome je u interesu da se ne otkriju ubice i da se slučaj razvlači.

Kome je u cilju praviti zabunu koliko je bilo napadača, koje su vozilo koristili pri bijegu, gdje su se sakrili, ko je naručio krađu automobile hrvatskih registarskih oznaka, koliko je ispaljeno metaka.

Na sva ta pitanja neko će morati odgovoriti ili se povući s funkcije koju obavlja.

(Patria)

Od Dodika traže da za ministra odbrane BiH stavi komadanta jedinice koja je učestvovala u genocidu u Srebrenici

Čeda Jovanović opalio po Dodiku: Srbendi je žao što je Čović ostao pred vratima Predsjedništva BiH