Kompanije iz Tešnja dale najviše novca za SDA i SDP u 2018. godini

SDP u protekloj godini prikupila je više od 128 hiljada maraka od donacija fizičkih lica i članova stranke, a od donacija pravnih lica naplaćeno je 69.950 KM.

Prema finansijskim izvještajima o finansiranju stranaka za 2018. godinu, koje je objavila Centralna izborna komisija, najveći donator SDP-a među pravnim licima je prerađivačka industrija MADI iz Tešnja, koja je uplatila 11.000 KM – piše Faktor.

Osnivač i vlasnik Madija, Ishak Jabandžić, na Općinskim izborima 2004. godine bio je kandidat Stranke za BiH u Tešnju.

Slijedi firma TMD – MIBO iz Brčkog, koja je ovoj stranci u 2018. godini uplatila ukupno 5.500 KM.

Kao osnivači ove firme upisani su Began Britvarević, Nihad i Valida Klopić, Elvin, Dino, Rabija i Bahrija Hanić, Šefik Omerčić, Vesna Stević, te Azra, Naida i Ada Novalić, kćerke federalnog premijera Fadila Novalića. Ova firma je u sastavu grupacije TMD GROUP, koja je SDP-u donirala 10.000 KM.

Na listi donatora SDP-a navodi se i zasebna firma MIBO d.o.o., koja je uplatila 5.000 KM. Među većim donatorima SDP-a je i preduzeće TMD Dommers Lighting iz Gradačca, koje se bavi proizvodnjom rasvjetnih tijela. Preduzeće je osnovano 2000. godine i u stopostotnom je vlasništvu njemačke firme Jordan Reflektor GmbH & Co.

SDA od priloga pravnih lica u 2018. ukupno je naplatila 49.250 KM, a od fizičkih lica 1.221.916 KM. Od članarina je naplaćeno više od 33.000 maraka.

Firma Fortitudo iz Travnika u izbornoj godini dala je za SDA 2.000 KM. Ova firma u sastavu je AS Group čiji je vlasnik Sulejman Hrvić, koji je već godinama blizak istaknutim kadrovima SDA – prenosi Faktor.

SBB je u 2018. od priloga fizičkih lica naplatio ukupno 189.489 KM, a od donacija pravnih lica prikupljeno je 15.512 KM. Najveći donator SBB-a među pravnim licima je Međunarodna njemačka škola iz Sarajeva (6.000 KM), čiji je osnivač Lamia Kacila, supruga ljekara Mirsada Kacile koji je bio nosilac liste SBB-a za Federalni parlament.

Slijedi firma Porobić d.o.o. iz Zavidovića koja se bavi niskogradnjom i održavanjem puteva, sa donacijom od 5.000 maraka, te transportna firma Kuna d.o.o. iz Tuzle, koja je SBB-u donirala 2.000 KM.

Zanimljiva je donacija BH Telecoma Radončićevoj stranci. Kako se navodi u obrascu objavljenom na stranici CIK-a, BH Telecom je SBB-u donirao cijelih 12 konvertibilnih maraka (!?).

Ukupno 11.148 maraka dobila je u ovoj godini od donacija pravnih lica novoosnovana stranka Narod i pravda, dok je od finansijskih priloga fizičkih lica i članova stranke prikupljeno znatno više novca – 108.300 KM.

Najvelikodušniji donatori Naroda i pravde prilično su misteriozni. Među njima je navedeno preduzeće Rad BH d.o.o. koje je uplatilo 5.148 KM. Izuzev toga da im je sjedište u Bihaću, u registrima nema podataka ko je vlasnik ove firme, niti čime se bave.

Kao donator se navodi i Hotel “Cazin” sa 5.000 KM. Hotel sa tim imenom u Cazinu ne postoji, barem ne još – naime, izgradnja Hotela “Cazin” koji bi trebao imati četiri zvjezdice tek se planira na parceli koju prodaje Grad Cazin, no realizacija ovog projekta još je neizvjesna.

DF je od pravnih lica u prošloj godini prikupila svega 800 KM donacija. Skromne priloge za stranku Željka Komšića dale su firme Delta petrol (300 KM) i Beat BH (300 KM) te Holex d.o.o. (200 KM).

Vlasnik i direktor firme Delta petrol iz Kaknja, koja je osnovana 1996. godine, uspješni je bh. biznismen Bakir Spahić. Spahić se godinama uglavnom držao podalje od politike pa njegovi politički stavovi javnosti nisu poznati. U jednom intervjuu pohvalio je SDA-ovog načelnika Kaknja Nermina Mandru (SDA), rekavši da je Mandra “izgradio jedan pozitivan trend i ambijent da se u Kaknju može raditi i razvijati”. Međutim, Delta petrol dala je u ovoj godini i finansijski prilog za SDP u iznosu od 1.000 KM.

Skromnih 2.300 KM inkasirala je Naša stranka u izbornoj godini od donacija pravnih lica. Najizdašnija je sa 2.000 KM bila firma Bosnainspekt d.o.o. iz Sarajeva koja se bavi pružanjem usluga laboratorijskog ispitivanja i inspekcijskog nadzora kvalitete proizvoda, dok je firma Srma d.o.o. iz Gračanice uplatila Našoj stranci 300 KM.