in ,

Komšić ide u Beograd kod Vučića i ima jasnu poruku za Milorada: “Ne znam šta će Dodik uraditi i hoće li praviti scene na terenu druge države”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić učestvovat će u Beogradu na sesiji “Diplomatski dijalog” na temu “Evropska unija, Zapadni Balkan i regionalna saradnja”, u organizaciji Foruma za etničke odnose.

Na sesiju su pozvani predstavnici diplomatskog kora i međunarodnih organizacija sa sjedištem u Republici Srbiji, članovi akademske zajednice, te predstavnici nevladnih organizacija, kao i istaknute javne ličnosti.

Sesija će se održati u Medija centru u Beogradu.

Članovi Predsjedništva BiH sutra će primit Adama Dienga, podsekretara UN-a i specijalnog savjetnika generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida.

Komšić je govorio i o predstojećem trilateralnom sastanku u Beogradu gdje će se članovi Predsjedništva BiH 8. oktobra susresti s predsjednicima Srbije Aleksandrom Vučićem i Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

– Jedna od tema je i infrastrukturalna povezanost, a na kraju krajeva, predviđeno je i polaganje kamena temeljca za autoput Sarajevo-Beograd, koje će se desiti u Sremskoj Rači – kazao je Komšić.

Na novinarsko pitanje može li na trilaterali u Beogradu doći do njegovog verbalnog sukoba sa Dodikom, Komšić kaže da, što se njega tiče, nema potrebe za bilo kakvim verbalnim sukobom.

– Ne znam šta će gospodin Dodik uraditi, ali će se on osjetiti možda kao da je na domaćem terenu, što je po meni besmisleno. Ali, što se mene tiče, ne. Nemam potrebe, pogotovo pred nekim strancima, pred trećim stranama, da se ja raspravljam sa gospodinom Dodikom oko bilo čega. Možemo se mi raspravljati i ovdje u BiH, privatno, u Predsjedništvu, putem medija, kako god hoće. Ali mislim da bi bilo jako ružno i nepristojno praviti scene na terenu druge države – dodao je Komšić.

Kako je naveo, postoji jedan cijeli set pitanja koji se već dugo povlače u odnosima BiH i bivše Jugoslavije – kada su je činile Srbija i Crna Gora – a danas BiH i Republike Srbije.

– Granica je, naravno, jedno od bitnijih pitanja. Iskorištavanje hidropotencijala rijeke Drine, također. Uobičajeno za naše odnose sa susjedima, izuzev Crne Gore, sa kojom smo ta pitanja riješili – naveo je Komšić.

Posebno je interesantnom ocijenio priču oko migrantske krize.

– Mi smo čak na Jahorini, na zadnjem sastanku SEECP-a, kada je bila premijerka Brnabić, dogovarali da policijski organi jedne i druge države probaju nešto zajednički uraditi u smislu kontrole granice. Mislim da je to vrlo dobra prilika da i o tome porazgovaramo – govori Komšić.

Nas u BiH, nastavlja, jako zanima i dokle su došli razgovori, pregovori i dogovori između Srbije i Kosova.

– To pitanje je definitivno važno za cijeli region. Jer, što su ti odnosi stabilniji i mirniji, to je nama svima bolje. Naravno, što se tiče uvođenja stopostotnih taksi na robe iz Srbije i BiH, tu postoji saglasnost između BiH i Srbije da bi Kosovo trebalo da tu odluku povuče. Mada, koliko ja mogu da vidim po izjavama kosovskih zvaničnika, to se ne dešava. A pogotovo sad u predizbornoj kampanji, niko od njih ni ne najavljuje tu mogućnost – poručio je Komšić.

Nova kontroverzna aplikacija Instagrama, dobro razmislite hoćete li je instalirati na svoj telefon!

Misteriozna svjetla viđena iznad okeana, je li ovo flota NLO-a…