Komšić na skupu DF-a u Tuzli: Alternative nema, Predsjedništvo BiH mora biti socijaldemokratsko!

Komšić na skupu DF-a u Tuzli: Alternative nema, Predsjedništvo BiH mora biti socijaldemokratsko!

U Bosanskom kulturnom centru u Tuzli održan je javni skup Demokratske fronte koju predvodi Željko Komšić, a istaknuto je da se naša zemlja nalazi u vrlo lošem položaju te da je potrebno politiku vratiti klasičnoj ljevičarskoj ideji.

Skupu pod nazivom “Trenutak istine” prisustvovao je veliki broj simpatizera i članova DF-a, a bogatiji su za 1.769 novih članova.

Komšić je svoj govor započeo oštrim tonom. Poslao je dvije poruke građanima.

– Prva se tiče budućnosti BiH. Čini mi se da BiH od završetka rata do danas nije bila u težoj situaciji, računajući sve ono što se dešava u samoj BiH i oko nje. U drugoj poruci valja se vratiti nečemu što je klasična ljevičarska, socijalna i socijaldemokratska ideja. Svi bi trebali biti u službi onih koji su pogođeni nepravdom u BiH, a takvih je previše. Pogođeni su nepravdom razne vrste – lopovlukom, bahatošću, kriminalom, svojim socijalnim i ekonomskim statusom – kazao je Komšić.

Inače, u Tuzli je jučer potpisan i sporazum o saradnji između kantonalnih odbora SDP-a i Naše stranke u TK, a Komšić je naglasio da je to stvar dviju stranaka, dodavši da DF ima svoju liniju kojom ide.

– Imamo poprilično jaku organizaciju u TK i računamo na dobar rezultat. Svakako da saradnja s Našom strankom, SDP-om i ne znam u kakvom stanju je ovdje Građanska stranka, podrazumijeva neku vrstu predizborne, a pogotovo postizborne saradnje. Na nivou BiH stav DF-a je da neće ići u tu vrstu predizborne saradnje – naglasio je Komšić.

Svi kantonalni odbori SDP-a predložili su da aktuelni zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović bude kandidat te stranke za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, a Komšić je povodom toga rekao da njemu, kao i svima drugima koji se pojave kao kandidati za spomenutu poziciju, želi sreću i uspjeh.

– Što se mene tiče mogu računati na korektan odnos u predizbornoj kampanji, te u toku samih izbora. Moja kandidatura ima isključivo veze s onim što radi Dragan Čović, HDZ i HNS, želim i osjećam potrebu da zaustavim tu politiku. Čini mi se da mogu – rekao je Komšić.

Dodao je i da bi bilo idealno da buduće Predsjedništvo BiH bude socijaldemokratsko.

– Ljevica mora imati snagu za takvo nešto. Alternative u ovoj zemlji nema, imate ljevicu takvu kakva jeste, ona se mora boriti da bude što bolja i da ima što više snage – zaključio je Komšić.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.