in

Konačno objavljeno: Evo kako je Praljak unio otrov

Praljak
Praljak

Slobodan Praljak ubio se prošle sedmice u sudnici Haaškog tribunala prilikom izricanja presude prema kojoj je proglašen ratnim zločincem. Ovaj hrvatski general tako je dospio u centar pažnje brojnih svjetskih medija.

No do danas je ostalo nepoznato kako je Praljak uz silno obezbjeđenje ipak uspio da u Haagu prokrijumčari bočicu s otrovom. Njegovi bliski prijatelji u razgovoru za Večernji su otkrili kako je do toga došlo.

“General Praljak imao je zdravstvenih problema, čemu je zasigurno pridonio i stres kojem je bio izložen proteklih godina. Zato je uz sebe, u ćeliji, već duže vrijeme imao nekoliko bočica s lijekovima među koje je mogao sakriti i otrov. Kada ga je, kako i od koga dobio tek treba utvrditi, ali zasad je jasno da stražari nisu provjeravali sadržaj bočica jer se bližio kraj rada Tribunala, pa su kontrole bile ležernije”, kaže Praljkov bliski prijatelj.

20 godina zatvora

Podsjećanja radi, sjednica Žalbenog vijeća Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u kojem je vijeće iznosilo presude šestroci tzv. Herceg-Bosne je prekinuta nakon što je osuđeni Slobodan Praljak popio otrov iz čašice koju je ilegalno unio u sudnicu.

Advokatica Praljka tvrdila da je njen klijent popio otvor nakon čega je sjednica preknuta. Zatim je nastalo komešanje u sudnici koja je ispražnjena, a sjednica je prekinuta. Prethodno je Tribunal potvrdio prvostepenu presudu Slobodanu Praljku. On je tako osuđen na 20 godina zatvora.

Praljak je inače rođen u Čapljini 1945. godine. Umirovljeni je general pukovnik Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane. Bio je predstavnik Ministarstva obrane Republike Hrvatske u tzv. Republici Herceg-Bosni i Hrvatskom vijeću obrane i načelnik Glavnog stožera Hrvatskog vijeća obrane tokom 1993. godine. Umro je nekoliko minuta nakon ispijanja otrova.

Komšić

Željko Komšić poslao žestoku poruku Hrvatima nakon dešavanja u Haagu

Džemat Hagen

Obavještenje za bh. omladinu u Hagenu