in

Konačno objavljeno: Evo šta je u oproštajnom pismu napisao Slobodan Praljak

Slobodan Praljak

General Hrvatske vojske Slobodan Praljak dospio je na naslovnice svih važnih svjetskih medija nakon što je izvršio samoubistvo gutanjem otrova u sudnici Haaškog tribunala. Njemu je izrečena kazna zbog ratnih zločina, ali on to nije htio prihvatiti pa se odlučio na ovaj potez.

Hrvatski mediji objavili su da je Praljak ostavio i oproštajno pismo što je znak da je general očekivao da će biti osuđen. Praljak je u pismu čiji kompletan sadržaj nije kompletno objavljen, ima i posljednju želju.

”Ne želim ni groba ni pogreba, a moj pepeo prospite po Mirogoju”, piše u pismu. Tako će ovaj obred i biti organizovan samo u krugu najbliže obiltelji kako je Praljak i želio.

Umro je nekoliko minuta nakon ispijanja otrova

Podsjećanja radi, sjednica Žalbenog vijeća Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u kojem je vijeće iznosilo presude šestroci tzv. Herceg-Bosne je prekinuta nakon što je osuđeni Slobodan Praljak popio otrov iz čašice koju je ilegalno unio u sudnicu.

Advokatica Praljka tvrdila da je njen klijent popio otvor nakon čega je sjednica preknuta. Zatim je nastalo komešanje u sudnici koja je ispražnjena, a sjednica je prekinuta. Prethodno je Tribunal potvrdio prvostepenu presudu Slobodanu Praljku. On je tako osuđen na 20 godina zatvora.

Praljak je inače rođen u Čapljini 1945. godine. Umirovljeni je general pukovnik Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane. Bio je predstavnik Ministarstva obrane Republike Hrvatske u tzv. Republici Herceg-Bosni i Hrvatskom vijeću obrane i načelnik Glavnog stožera Hrvatskog vijeća obrane tokom 1993. godine. Umro je nekoliko minuta nakon ispijanja otrova.

Italija

Piacenza: Formirano krovno udruženje iseljenika iz BiH u Italiji

Dubioza u Sarajevu, Foto: Faktor

Video: Pogledajte šta je Dubioza kolektiv večeras uradila pred 10.000 ljudi u Sarajevu