Konačno otkrivena neprijavljena imovina Bakira i Sebije Izetbegović: Evo šta sve posjeduju, a nisu prijavili na svoje ime

Vijesti

Zemljište u sarajevskom elitnom naselju Poljine plaćeno je četvrtinu miliona maraka. Kupili su ga član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Bakir Izetbegović, njegova supruga Sebija i direktor Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA Ševkija Okerić prije dvije godine. Riječ je o uređenom zemljištu od skoro pet duluma koje uključuje pristupni put, doznaje Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

Izetbegović to zemljište nije prijavio u imovinskom kartonu, iako je bio dužan to učiniti. Međutim, prema istraživanju CIN-a, on nije jedini kandidat na posljednjim izborima koji nije bio iskren prilikom popunjavanja imovinskih obrazaca. Na uzorku od stotinu političara iz vladajućih i opozicionih stranaka novinari su ustanovili da je najmanje još šestero prešutjelo svoju imovinu. Poređenjem imovinskih kartona iz 2010. i 2014. godine sa podacima iz zemljišnoknjižnih ureda u BiH evidentno je da svu imovinu nisu prijavili ni: Nikola Špirić i Velimir Kunić iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić, predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Zlatko Lagumdžija, potpredsjednik Unije socijaldemokrata (USD) Ivo Komšić i Esed Radeljaš, član Bosanske stranke (BOSS).

Međutim, za to neće biti kažnjeni, jer za nepotpuno ili lažno prijavljivanje imovine u imovinskim kartonima nije predviđena sankcija.

Nema sankcija

Izetbegović je u ovogodišnjem imovinskom kartonu koji je predao Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) napisao da on i supruga Sebija dijele vlasništvo nad kućom i zemljištem, ne navodeći gdje se te nekretnine nalaze. Također je za suprugu naveo da je vlasnica apartmana i automobila. Izetbegović je svu imovinu procijenio na 520.000 KM. Prema dokumentima, kuća i zemljište se nalaze na Poljinama. Zemljište od dulum i po je kupljeno 2003. godine za 75.000 KM, a kuća je izgrađena naknadno. Iste godine je Sebija Izetbegović kupila apartman i garažu na Bjelašnici za 100.000 KM.

Novinari su otkrili da Izetbegovići pored ovoga imaju još zemljišta na Poljinama u suvlasništvu sa Okerićem. Neprijavljeni plac su kupili u septembru 2012. godine za 243.250 KM, a nakon toga je Izetbegović sa Okerićem kupio i pristupni put za cijenu od 7.922 KM. Prema zemljišnoknjižnim dokumentima, Okeriću pripada pola od skoro pet duluma zemljišta, a bračnom paru Izetbegović druga polovina.

Bakir Izetbegović, ni nakon dvomjesečnog čekanja, novinarima nije dao komentar.

Prema Izbornom zakonu BiH, svaki kandidat je dužan prijaviti ukupan iznos i izvor prihoda iz prethodne godine te vrijednost imovine koja je skuplja od 5.000 KM: kuće, stanove, zemljišta, preduzeća, poslovne prostore i automobile. Dužni su prijaviti i ušteđevinu, iznos na bankovnim računima, vrijednost dionica, obveznica, kao i dugovanja. Osim svoju, političari su dužni da u kartonima koje predaju CIK-u prijave i imovinu članova najuže porodice.

U ovoj instituciji kažu da je ostavljeno na savjest političarima da li će prikazati sve što posjeduju, ali da ih ne mogu kazniti ako to ne urade. Ranije su njihove imovinske kartone objavljivali na internetskoj stranici pa su građani mogli vidjeti imovinu političara, ali su ih odlukom Apelacionog vijeća Suda BiH morali skloniti sa stranice. Za sada je ostavljena samo mogućnost uvida u kartone u prostorijama CIK-a u Sarajevu. Tako je to u našoj BiH…

Leave your vote

2 razmišljanja na “Konačno otkrivena neprijavljena imovina Bakira i Sebije Izetbegović: Evo šta sve posjeduju, a nisu prijavili na svoje ime

  1. od naroda napacenog i protjeranog uzeli od BOGA DZ S neuzeli sramno jadni ljudi se ubijaju a oni se’ sire
    na tudu muku niko nije rahat proso to ceka glavonje

  2. Jest se petrgo – mogu i ja dati tih 200 KM . Eto mogu onda i ja pobijediti na izborima . Koji je to BIJEDNIK . Zašto nije CIK-u prijavio svu svoju imovinu koju ima i on i njegova supruga . Samo su im dio još pronašli a svi zaju da je skoro pola Sarajeva pod njegovom kapom.
    E MOJ BAKE – SVAKIM DANOM SVE VIŠE PADAŠ U OČIMA SVOJIH GLASAČA I SVIH GRAĐANA.
    SRAMI SE….

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.