Kontra o Sergeju Barbarezu: Prebrzo zaboravljamo takve gromade od ljudi, on je legenda – ne samo našeg fudbala, nego i društva!

Zlatan Hajlovac, poznatiji kao Kontra, prije nekoliko dana obradovao je svoje fanove objavivši novu pjesmu pod nazivom “Sergej”.

Kontra je pjesmu posvetio upravo Sergeju Barbarezu, nekadašnjem kapetanu reprezentacije BiH i legendi nogometa koji je naš tim doveo do mnogobrojnih pobjeda.
U spotu sarajevskog repera pojavljuje se i sam Barbarez, a sniman je u Mostaru na nekoliko lokacija uključujući pomoćni stadion fudbalskog kluba Velež.

Kontra je za portal Bhdijaspora otkrio zašto baš Sergej Barbarez, te kako je veliki igrač reagirao kada je prvi put čuo pjesmu.

1. Kako ste uopće došli na ideju da napišete pjesmu o Sergeju Barbarezu?

Krenulo je samo od sebe, počeo sam pisati klasičnu rap pjesmu sa fudbalskim metaforama. Kako sam napisao pola prve strofe, shvatio sam da je ustvari utjelovljenje prvih tih stihova upravo Barbarez. Njegov lik i djelo su metafora za sve u pjesmi, pa sam to uvezao i tako je nastala pjesma. Naravno, on mi je idol iz djetinstva pa je to bio razlog više da pjesma ode u tom smjeru.
2. Zašto baš on?

Sergej je legenda, ne samo našeg fudbala nego i društva. Njegova priča je jako inspirativna, a čudilo me da nikad nije „opjevan“. Mislim da mi prebrzo zaboravljamo takve gromade od ljudi. Kao dijete kad sam gledao utakmice reprezentacije, gledao sam njegove igre, izjave i ponašanje na terenu i van njega. Predstavljao je za mene dosta pozitivnih vrijednosti koje možeš imati kao čovjek.

3. Novinari vrlo teško dolaze do legende bh. fudbala. Kako je bivši kapiten reprezentacije BiH reagirao kada ste mu predložili da gostuje u spotu?

Oduševio se pjesmom, a i prijedlogom da bude u spotu, naravno pod uslovom da to bude s ukusom urađeno. Upoznat je sa našim radom preko Frenkie-a i Ede Maajke i mislim da je znao da mi ne radimo stvari polovno. Veoma mi je drago da je prepoznao vrijednost pjesme.
4. Šta vam je Barbarez rekao kada je prvi put čuo pjesmu? Kako ste se Vi osjećali u tom trenutku?

Rekao mi je da mu je čast, a ja sam njemu rekao da je meni čast. Iskreno je to bio nevjerovatan i neopisiv osjećaj. Da mu se nije svidjela pjesma ja je ne bih vjerovatno ni izbacio.

5. Jeste li se Vi nekada bavili nogometom, da li ste sanjali da budete baš kao Barbarez?

Cijelo djetinjstvo sam igrao fudbal, a danas pratim sve važnije događaje. Propali sam štoper Želje, Bubamare i Olimpika. Uvijek sam bio malo krupniji pa nisam mislio da ću ikada uspjeti biti profesionalni fudbaler, ali sam sanjao da budem jak karakter ali istovremeno i ponizan kao on.
6. Ko je dječak (mladi igrač Veleža) koji se pojavljuje u spotu?

Dječak u spotu je Emir Rebac, fudbaler koji nastupa za kadetsku selekciju Veleža. Njegovo pojavljivanje u spotu je realizovano zahvaljujući mom prijatelju Jasmiru Slijepčeviću Bosketu koji je bio u kontaktu s njegovim roditeljima, kojima se još jednom zahvaljujem na susretljivosti. Emir je nada našeg fudbala i fantastičan malac. Zanimljivo je da je tokom snimanja spota odigrana i prava ligaška utakmica koju je Velež dobio 1:0 a strijelac je upravo bio Emir.

7. Pjesma je već prvi dan završila na „trendingu“ na Youtube-u, imponuje li Vam to, i jeste li to uopće očekivali?

Što se tiče trendinga i brojki, naravno da je to važno ali nije i najbitnije. Imponuje naravno vidjeti to i statistički, ali smo i donekle navikli na to sa našim spotovima koji jako dobro prolaze kod publike.
8. Veliki broj izvođača koji su stekli enorman uspjeh izbacuju pjesme koje u jednu ruku promovišu pogrešne vrijednosti, šta mislite o tome?

Sve je to muzika. Poštujem svačiji rad ali slušam samo kvalitetnu muziku u mom poimanju muzike. Ne mogu biti licemjer pa reći da je svaka naša pjesma o pravim vrijednostima, ali zasigurno većina njih jeste. Lično osjećam određenu odgovornost kad pravim muziku, pa pokušavam promovisati i pozitivne vrijednosti. Sam sam odrastao uz svoje omiljene repere koji su imali dobru poruku. Svejedno ima dovoljno prostora za sve. I ja volim često upaliti sebi nešto što me opušta ili nafura, a da nije baš poučno.

Foto: Vedran Haračić

9. Imamo veliki broj „trenutnih hitova“, odnosno numera koje su popularne mjesec ili dva nakon čega nestaju. To ne mora naravno biti ništa loše, ali kako vidite sebe u tom kontekstu. Šta je Vama važno?

Meni je važno da pored hitova imam i pjesme koje će ostati zapisane u muzičku historiju i kulturu, koje će imati univerzalan kvalitet i koje neće tek tako biti zaboravljene.
10. Na poslovnom/muzičkom planu ostvarili ste zaista mnogo toga. Cijela BiH, ali i region znaju za Vas, ali šta je sa privatnim životom. Kako provodite dane kada ne radite?

Najviše vremena volim provoditi sa prijateljima, gledati fudbal i igrati FIFA-e, po mogućnosti da pobjeđujem te iste prijatelje. Volio bih da imam više vremena da čitam, to je nešto na čemu ću raditi ubuduće.

11. Vjerujemo da ste popularni među nježnijim spolom, ali je li Vaše srce osvojila neka djevojka?
Jeste, dugo već. Volim to zadržati u privatnoj sferi što je više moguće. Djevojka mi je velika podrška u onome što radim.

12. Pomalo kliše pitanje, ali kako se vidite za pet godina?

Za pet godina se vidim gdje sam i sad, samo mudriji i malo bogatiji 🙂

(Bhdijaspora.net/J. Bajrami)

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.