Koronavirus: Koja je uloga farmaceutskih tvrtki u priči i kakve to veze ima sa oružjem koje je ubilo 12 vojnika ARBiH

Globalno, zaraza korona virusom je vrhunac doživjela između 23. januara i 2. februara, smatra Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), napominjući kako broj novooboljelih u Kini usporava. Zabrinjava, međutim, činjenica da je unatrag nekoliko dana broj novooboljelih izvan Kine prvi put premašio broj novih slučajeva u samoj Kini.

Posebno zabrinjava naglo širenje zaraze u Italiji, Iranu i Južnoj Koreji. Panika se ipak širi brže od virusa, u strahu su ne velike, nego goleme oči. U cijeloj Kini, koja broji 1,4 milijarde stanovnika, ima nešto više od 80.000 zaraženih, govorili su podaci WHO-a do zaključenja ovoga broja. U ostatku svijeta, sa 6,3 milijarde stanovnika, oboljelih je bilo oko 2800. Preminulih, pritom, 44. Dakle, izvan Kine je od posljedica zaraze korona virusom umrlo 1,5 posto oboljelih. Najviše umiru ljudi starije dobi ili pak kronično bolesni. Smrtnost među zaraženima mlađima od 40 godina iznosi manje od pola posto, dok među mlađima od deset godina umrlih zasad nema.

Virus sa sobom nosi i brojne nepoznanice, pa tako i onu zašto netko, u istoj dobnoj skupini, obolijeva, a netko drugi ne. Ili zašto će neka zdrava mlađa osoba razviti teže, a druga lakše simptome. Posebno pak zabrinjava činjenica da čak, procjene su, 15 posto zaraženih neće pokazati apsolutno nikakve simptome. Oni su, dakle, “opasni” jer se sami neće uopće razboljeti, a mogu predstavljati prijetnju za ostale. No i to je još velika nepoznanica.

Osim toga, korona virus se brzo širi pa je i po tome netipičan u odnosu na epidemije koje su svijet zabrinjavale prijašnjih godina. Čini se da kod ovog virusa “pravila” nema, za razliku od onih koji su prije harali svijetom. I je li doista u pitanju biološko oružje, kako govori jedna od teorija zavjera? Možda, oružje koje treba poslužiti tome da se pomute kineski gospodarski računi. A ako je taj netko tko s biološkim oružjem barata htio smanjiti svjetsku populaciju, korona virus baš i nije neko rješenje. Izvan Kine je smrtnost, dakle, manja od dva posto, od posljedica umiru uglavnom stariji i bolesni ljudi, zdravi i mladi u puno manjoj mjeri.