in

Kosovska vlada pokrenula novi trgovinski rat sa Srbijom

Kosovska vlada zabranila je uvoz robe iz Srbije ako na dokumentima ne piše “Republika Kosovo”, objavila je u nedjelju Priština, potez koji službeni Beograd smatra gorim od uvođenja taksi od 100 posto 2018. godine.

“Dijalog je na respiratoru”, izjavio je srbijanski šef diplomatije Ivica Dačić, ilustrirajući odnose između Beograda nakon što se kosovska vlada odlučila na tu restriktivnu mjeru.

Njome se zabranjuje uvoz proizvoda ako na dokumentima nije naznačeno “Republika Kosovo” i uvodi obveza da svako vozilo s robom iz Srbije ima posebnu dozvolu.

“U trgovinskim odnosima sa Srbijom zabranjuje se upotreba dokumenata za poljoprivredne i industrijske proizvode koji koriste imena zemalja ili sadrže druge elemente, koji su u suprotnosti s ustavom Kosova i kosovskim zakonodavstvom”, objavila je kosovska vlada.

Kosovo je 31. marta donijelo odluku o postepenom uvođenju recipročnih mjera Srbiji, koje bi trebale zamijeniti takse od 100 posto na robu iz te zemlje što koju je2018. uvela prethodna vlada Ramusha Haradinaja. Taksa za robu iz Bosne i Hercegovine ukinuta je bez recipročnih mjera.

Reagirali Dalić i direktor ureda vlade Srbije za Kosovo

Dačić je srbijanskoj javnoj televiziji rekao kako bi prihvaćanjem novih mjera Srbija priznala Kosovo i upozorio da neće biti nastavka dijaloga dok se kosovska vlada ne povuče.

“Mi nemamo ni namjeru nastaviti dijalog dok se ne ukinu takse i reciprocitet. To je neprihvatljivo za nas i negacija svih dogovora. S pravom očekujemo reakciju međunarodne zajednice”, istaknuo je.

Nakon što su najmanje dva kamiona s robom iz Srbije vraćena s granice s Kosovom direktor vladina ureda za Kosovo Marko Đurić zatražio je hitnu reakciju međunarodne zajednice.

“Prištinska vlada je uvela novu trgovinsku blokadu za robu iz središnje Srbije. Ovaj protivzakoniti akt je protivan i zdravom razumu i narušava europske vrijednosti i egzistencijalne interese i Albanaca i Srba”, objavio je Đurić na Twitteru.

Vlada prethodnog kosovskog premijera Ramusha Haradinaja uvela je u novembru 2018. takse od 100 posto na robu iz Srbije i BiH, kao odgovor na kampanju Srbije protiv prijema Kosova u međunarodne institucije.

Taj potez prekinuo je dijalog Beograda i Prištine koji je vođen uz posredovanje Europske unije.

Nakon izbora na Kosovu u oktobru prošle godine tadašnji vođa opozicije, a danas tehnički premijer Albin Kurti, obećao je ukinuti takse i zamijeniti ih reciprocitetom.

Novi specijalni predstavnik EU za dijalog Prištine i Beograda i Zapadni Balkan Miroslav Lajčak poručio je da je razočaran najnovijom odlukom kosovske vlade.

Lajčak je na Twitteru objavio da jednostrani akti narušavaju mogućnost obnavljanja dijaloga i moraju se odmah povući. Bruxelles očekuje da “obje strane u dijalogu primjenjuju i poštuju ranije sporazume“, rekao je Lajčak.

Briselski sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine potpisan je 19. april 2013., a obje strane međusobno se optužuju za njegovo kršenje.

Ključna primjedba Beograda je da Priština nije provela obvezu formiranja Zajednice srpskih općina na Kosovu, što Srbija vidi ključnim za sigurnost i samoupravu Srba.

U državi koja broji 97 miliona stanovnika niko nije umro od koronavirusa. Kako?!

“Trump više nije predsjednik SAD!” Ugledni profesor i bivši američki sekretar objavio je tekst o kojem priča cijeli svijet!