in ,

Kurt Bassuener o pozivu iz Washingtona na izmjene Dejtona: “Postavili smo osnovu za Bidenovu politiku prema BiH”

Dodao je da istraživanje sadrži preporuke koje su prilično detaljne

Vjerujem da će analiza i preporuke izvještaja koji je prezentirao „Wilson“ centar „Popravljanja Dejtona“ imati utjecaja na vanjsku politiku SAD, kako kroz širinu i stručnost same grupe tako i kroz valjanost koju „Wilson“ centar donosi.

Izjavio je to za „Avaz“ jedan od učesnika u izradi izvještaja Kurt Basiner (Bassuener), inače viši saradnik Vijeća za politiku demokratizacije.

– Izvještaj „Wilson“ centra odražava zajedničke stavove široke grupe stručnjaka iz SAD, EU i BiH i svi oni su saglasni da je dejtonska struktura korijen neuspjeha BiH, jer omogućava političkim elitama da zadrže vlast. Neophodna je rekonstrukcija Dejtona, zaključak je to naših diskusija koji je predstavljen i u istraživanju – pojasnio je Basiner.

Dodao je da istraživanje sadrži preporuke koje su prilično detaljne, iako neki od autora, poput njega i prof. Danijela Servera (Daniel Serwer), zagovaraju još radikalnije mjere.

– Svi su saglasni da u BiH ne može biti napretka bez ponovnog utvrđivanja pravila i struktura izvršenja Dejtona. Dakle, da bismo mogli nadići Dejton, prvo se moramo vratiti na njegovo provođenje. Održavanje sigurnog okruženja u BiH sada znači više od pukog odvraćanja onih koji bi mogli pokušati djelovati kako bi pokrenuli međunacionalni sukob – smatra Basiner.

S obje strane Atlantika, kaže, treba pojačati sankcije protiv zvaničnika u BiH.

– Da je do mene, ja bih koordiniranim sankcijama „kasetno bombardirao“ etablirane kleptokratske elite kako bih im dodatno ograničio manevarski prostor. To bi, u kombinaciji sa strogim uvjetovanjem međunarodnih finansijskih sredstava, ozbiljno narušilo njihov operativni sistem. Svi smo, također, prepoznali štetnu ulogu koju i Hrvatska i Srbija imaju u BiH. To nije ranije bilo prepoznato i priznato u široj javnosti. Na Zapadu je da Zagrebu i Beogradu jasno stave do znanja da će političkim razvojem BiH na kraju upravljati njeni građani. Srbija i Hrvatska su potpisnici, a ne „garanti“ Dejtona i to treba stalno isticati – naglasio je Basiner.

Ovom prilikom istakao je da je istraživanje „Wilson“ centra osnova za politiku zasnovanu na vrijednostima za koju se izabrani predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) borio.

– Očigledna je ova politika i u njegovom vanjskopolitičkom timu, kao i kod kandidata za državnog sekretara Entonija Blinkena (Antony) i imenovanog savjetnika za nacionalnu sigurnost Džejka Salivana (Jake Sullivan). Svi ovi faktori ukazuju na to da se nova američka administracija nastoji približiti evropskim saveznicima, te preispitati zajedničku politiku prema BiH i Balkanu. Sve su ovo dobre vijesti i ohrabrujuće za građane BiH, kojima je prijeko potreban saveznik da istisnu vlastite političare – zaključio je Besiner.

Govoreći o saradnji SAD i EU na rekonstrukciji Dejtona, Basiner kaže da su naznake pozitivne. Posebno uzmu li se u obzir izjave Bajdenovog vanjskopolitičkog tima, a u kojima se zapadni Balkan spominje kao određeno područje u kojem trebaju postojati transatlantska saradnja i koordinacija.

Dragan Čović se u Mostaru sastao sa delegacijom iz Hrvatske, tvrdi da je optimističan oko izmjena Izbornog zakona

Samohrana majka iz BiH i njeno troje djece dobit će novu kuću