Lana Pudar za historiju naše zemlje: Mlada bosanskohercegovačka plivačica osvojila bronzu na SP!

Najbolja bosanskohercegovačka plivačica Lana Pudar završila je finalnu trku u tehnici 200 metara delfin na Svjetskom prvenstvu u Abu Dhabiju.

U finalnoj utrci Lana je zauzela treće mjesto i osvojila historijsku bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu. Pudar je plivala vrijeme 2:04.88 što je bilo i više nego dovoljno za treću poziciju, jer je “pobjegla” četvrtoplasiranoj Sveltani Čimrovoj, iako je Ruskinja ušla s prednošću u finalnu fazu utrke.

Ispred Lane završila je svjetska prvakinja Yufei Zhang iz Kine s vremenom 2:03.01, dok je srebro otišlo u Sjedinjene Američke Države za Charlotte Hook (2:04.35).

Bh. plivačica je nastupila u finalu kao ubjedljivo najmlađa takmičarka i startala je u stazi broj šest. Pudar je zabilježila vrijeme 2:04.88 što je bilo dovoljno za veliki uspjeh i historijsku bronzu na smotri najboljih plivačica svijeta u malim bazenima.

U konkurenciji 998 plivača i plivačica boje Bosne i Hercegovine brani četvero takmičara – Lana Pudar (u diciplinama 50 m delfin, 100 m delfin, 200 m delfin) i Iman Avdić (400 m slobodno, 200 m mješovito, 400 m mješovito) te Emir Muratović (50 m delfin, 50 m slobodno, 100 m slobodno) i Nikola Bjelajac (50 m delfin, 100 m delfin i 200 m delfin).

Prva od bh. predstavnika jučer je nastupila 14-godišnja Sarajka Iman Avdić, koja je u kvalifikacijama discipline 400 m mještovito postigla 27. vrijeme rezultatom četiri minute i 47,42 sekunde.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.