Lažni američki vojnici preko Facebooka pljačkaju žene. Pazite na ovo

Preuzmite android aplikaciju
Preuzmite aplikaciju

Posljednjih nekoliko mjeseci opasne prevare kruže Facebookom širom Balkana. Lažni profili sve više vrebaju…

Slučaj koji je uznemirio javnost u Hrvatskoj to i potvrđuje, a slične prevare masovno se pojavljuju i u BiH i Srbiji.

Unazad šest mjeseci na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske zabilježena su dva slučaja prevare ženskih osoba, starosti oko 60 godina, od strane nepoznatih počinitelja, korisnika lažnih Facebook profila, na kojima se predstavljaju kao američki vojnici koji se nalaze negdje na misijama u svijetu.

U oba slučaja navedeni su započeli komunikaciju s oštećenim osobama, slali im slike sebe u vojnim odorama i s misija, navodili da posjeduju veću količinu novca koju će podijeliti s oštećenim osobama te su na taj način stekli povjerenje ovih žena. U oba slučaja su naveli da imaju veću količinu novca koju nemaju gdje držati kod sebe i htjeli bi taj novac negdje poslati, ali da izbjegnu carinu, te su predložili oštećenim osobama da njima putem paketa pošalju taj veliki novčani iznos.

U oba slučaja su nepoznati počinitelji doveli u zabludu oštećene navodeći da one trebaju platiti određeni novčani iznos kako bi se paket uopće mogao poslati te su im poslali podatke na koje račune trebaju uplatiti novac.

Žene su obavile navedene uplate većih novčanih iznosa, s tim da je jedna platila putem Western Uniona na ime osobe u Indoneziji, dok je druga uplatila na dostavljen IBAN račun u Torinu u Italiji.

Prva osoba nakon što je uplatila prvi novčani iznos više nije htjela plaćati, iako ju je počinitelj navodio da treba platiti još novca jer je pokraden i skuplja novac i ne može sam platiti što treba.

Druga osoba je nakon prve uplate dobila poruku da je carina u Londonu zaplijenila paket i da mora platiti još, što je na molbu nepoznatog počinitelja i učinila uplatom na isti račun. Nakon toga joj je došlo još poruka sa zahtjevom da uplati još novca, a kada više nije htjela slati novac, nepoznati počinitelj joj je blokirao profil na Facebooku.

Jedna platila 8000, a druga čak 180.000 kuna

Prva žena oštećena je za novčani iznos od oko 8000 kuna (oko 2000 maraka), dok je druga oštećena za oko 180.000 kuna (oko 45000 maraka).

Kao što je već navedeno, u oba slučaja se radilo o starijim ženskim osobama koje žive same, koje su u penziji te su u oba slučaja počinitelji obećali ženskim osobama da će doći u posjetu njima u Hrvatsku. U jednom slučaju obećavali su zajednički život s oštećenom.

Upozoravamo građane, posebno one starije životne dobi, da je lažne profile vrlo lako napraviti jer su slike američkih vojnika lako dostupne na internetu te da ne prihvataju takve ili druge nepoznate osobe kao prijatelje na Facebooku, a posebno naglašavamo da ne nasjedaju na ovakve ili slične načine prevara putem društvenih mreža.