LIJEPE VIJESTI IZ NJEMAČKE OD 2021. GODINE: Penzije, plaće, dječiji doplatak, porezi…

Minhen, Pixabay

Koronakriza je u 2020. godini donijela loše finansijske rezultate za milione ljudi. Prema Institutu za ekonomska istraživanja (RWI) u Essenu, stvarni raspoloživi dohodak prvi je put opao u posljednjih nekoliko godina.

Ali u 2021. godini stvari bi trebale izgledati ponovno puno bolje. Osim toga, potrošači se mogu radovati i poreznim olakšicama.

Realni raspoloživi dohodak raste

Većina potrošača opet će imati malo više novca u novčaniku nego 2020. godine – predvidio je ekonomski stručnjak Torsten Schmidt s Instituta za ekonomska istraživanja RWI – Leibniz.

Međutim, plus neće biti osobito velik. Razina prije krize vjerojatno više neće biti dostignuta. Društvo za istraživanje potrošača (GfK) prema trenutačnoj studiji pretpostavlja kako će se kupovna moć potrošača u Njemačkoj 2021. nominalno povećati za gotovo 2 posto.

Ako se od toga oduzme stopa inflacije, stvarno povećanje trebalo bi biti znatno ispod jedan posto.

Minimalna plaća će se povećati – također i za pripravnike

U 2020. godini radnici s niskim plaćama profitirat će od činjenice da će se zakonska minimalna plaća povećati 1. januara, sa sadašnjih 9,35 eura na 9,50 eura po satu, a 1. jula za dodatnih 10 centi na 9,60 eura po satu.

Minimalna plaća povećava se i za polaznike. Oni koji započnu novu pripravničku poziciju u pripravničkoj godini 2021., u prvoj će godini naukovanja dobiti najmanje 550 umjesto dosadašnjih 515 eura.

Oni koji primaju socijalnu pomoć ili naknadu za nezaposlenost II u novoj će godini dobiti i nešto više novca: od 1. januara standardna stopa za samce porast će za 14 na 446 eura.

Penzije će se povećati, ali vjerojatno samo na istoku Njemačke

Malo manje su dobre vijesti za umirovljenike na zapadnoj Njemačkoj. Prema predviđanjima njemačkog penzionog osiguranja, njihove se penzije neće povećati 2021. godine.

Povećanje će biti samo za umirovljenike na istoku Njemačke, gdje se očekuje mali plus tijekom prilagodbe mirovina između istoka i zapada.

Razlozi stagnacije su pad prosječne plaće i manji broj obveznika doprinosa zbog krize u koroni.

Međutim, konačna odluka o usklađivanju mirovine donijet će se tek na proljeće.

Leave your vote

-1 points
Upvote Downvote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.