in

Ljekari su im dali 2% šanse da će preživjeti, sad su skupa maturirali kao najbolji prijatelji

Roditeljima dvojice dječaka, Odina Frosta i Jordana Granberryja, rečeno je da njihovi sinovi nikad neće hodati te da će živjeti u vegetativnom stanju uspiju li preživjeti rane godine.

Dali su im 2% šanse za preživljavanje kad su rođeni s oštećenjem mozga, no usprkos takvom postotku, dvojac je odrastao zajedno kao najbolji prijatelji u teksaškom Tyleru.

Ovaj mjesec dvojica 18-godišnjaka završila su srednju školu te rekreirali svoje fotografije od prije 15 godina. Na prvoj fotografiji vidi se dvojac prvi dan u školi, kad su se upoznali u centru za izvanredne programe Wayne D. Boshears, prenosi Index.hr.

Odinovi ponosni roditelji rekli su da su ih gotovo identične fotografije podsjetile na to koliko daleko su njihov sin i njegov najbolji prijatelj dogurali. Fotografije su podijelili na Redditu, one su odmah postale viralne, a priča je mnogima izmamila suze na oči.

“Na njihov prvi dan u školi smješteni su u istu učionicu”, rekao je Tim Frost, Odinov tata, za CBS News. “Odmah su se povezali. Ni jedan nije mogao govoriti, no gdje bi bio jedan, tu bi bio i drugi, uvijek su bili zajedno.”

Odinova mama Deanda doživjela je preeklampsiju kad je bila trudna, sina je rodila tri nedjelje prijevremeno i imao je krvarenje u mozgu. Ljekari mu tad nisu mogli postaviti dijagnozu, no roditeljima su rekli da neće hodati i razgovarati, da će imati problema s mozgom i da njegove kognitivne funkcije neće premašiti prosječnog sedmogodišnjaka.

Jordan je imao trovanje krvi prije nego što je rođen. Mozgu mu je uskraćen kisik, što je uzrokovali trajno oštećenje mozga.

“Kad je moj sin počeo hodati, a Jordan nije, još uvijek su imali tu vezu. Moj sin pokušavao je ustati i gurati njegova kolica te stajati uz njega čitavo vrijeme i na neki način ga štititi”, dodao je Frost.

“Imali su kul malu neverbalnu komunikaciju”, rekao je te objasnio kako se dvojac zbližio svirajući muziku u školi.

Odin koristi invalidska kolica za velike udaljenosti, ima neverbalni teški autizam i ne govori baš puno, ali razumije što se događa oko njega.

“Krijemo se od javnosti!” Alan je 32 godine stariji od žene, proslavili 17. godišnjicu braka

Naučnici otkrili zašto se neki ljudi zaraze, ali se ne razbole