in

Lokalni ekonomski razvoj u prvom planu: Saradnja bosanskohercegovačke dijaspore i Žepča na vrlo visokom je nivou!

Općina Žepče, u partnerstvu s Razvojnom agencijom Žepče, organizira manifestaciju “Dan poslovne dijaspore Žepče 2019” koja će se održat u četvrtak, 7. novembra, s početkom u 11 sati u motelu California Žepče.

Ovo je drugi po redu događaj koji se organizira s ciljem uspostavljanja bolje i dugoročnije veze s dijasporom te omogućavanja razmjene znanja i iskustva u svim oblastima života, a posebno u oblasti ekonomskog razvoja.

“Naša namjera je da u budućnosti ovaj događaj preraste u poslovno-investicijsku konferenciju koja bi se održavala na godišnjem nivou i bila svojevrsna platforma za razmjenu najboljih poslovnih praksi, promociju projekata i gospodarskih potencijala kojima raspolaže općina Žepče i žepačka dijaspora u cjelini te uvezivanje stručnjaka iz akademske zajednice, gospodarstvenika i investitora na individualnoj i institucionalnoj razini”, saopćili su organizatori.

U okviru “Dana poslovne dijaspore Žepče 2019” planirane su prezentacije uspješnih poslovnih poduzetničkih priča iz dijaspore, kao i panel diskusija na temu “Uloga dijaspore u lokalnom ekonomskom razvoju”.

U sklopu programa planiran je i posjet kompaniji “Marić projekti” d.o.o. koja je osnovana kapitalom iz dijaspore i podržana kroz projekt “Dijaspora za razvoj” kroz financiranje obuke za montera ALU i PVC stolarije za deset nezaposlenih osoba od kojih će šest biti zaposleno u kompaniji “Marić” d.o.o. Žepče.

Na skupa se očekuje sudjelovanje predstavnika općine i županija, privatnog sektora, kompanija iz dijaspore i domaći investitori, ministarstva, predstavnici nevladinih organizacija koje ostvaruju vezu s dijasporom na lokalnoj razini, predstavnici Veleposlanstva Švicarske u BiH, UNDP-a, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, općina Stari Jankovci i Tovarnika iz Republike Hrvatske.

Događaj će se održati u sklopu projekta “Dijaspora za razvoj (D4D)”, koji je projekt Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Vlade Švicarske, u partnerstvu s UNDP-om BiH i IOM-om BiH, saopćeno je iz Razvojne agencije Žepče.

Semir Osmanagić

Semir Osmanagić u čudu: Ispod piramida u Visokom otkriveni tuneli za koje niko nije znao, evo šta je pronađeno!

Nevjerovatna prevara u Doboju: Benjamin, Siniša i Dragan osumnjičeni da su zaradili oko 120.000 KM!