NAJBOGATIJI ČOVJEK NA SVIJETU: Radnici Amazona protestovali pred vilom Džefa Bezosa tražeći povišicu od 2 dolara!

Nekadašnji radnici Amazona i aktivisti za prava radnika u nedjelju su održali protest ispred vile Džefa Bezosa na Beverli Hilsu koja vrijedi 165 miliona dolara, zahtjevajući višu platu, bolje beneficije i bolje bezbjednosne uslove u skladištima, kako se radnici ne bi zarazili koronavirusom.

Oko stotinu ljudi okupilo se u Vil Rodžers spomen parku, a onda su se uputili do vile Bezosa, koju je on kupio ranije ove godine od Dejvida Gefena. Ovaj protest organizovao je pokret Congress of Essential Workers, koji je osnovao nekadašnji radnik Amazona Kristijan Smols.

Smols je otpušten u martu nakon što je javno govorio i organizovao proteste u JFK8 skladištu na Staten Ajlandu gdje je radio. Amazon je tvrdio da su ga otpustili zato što je prekršio karantin koji je propisala ova kompanija, iako je jedan procurjeli dokument napisan od strane generalnog savjetnika Amazona Davida Zapolskog pokazuje da je on opisao Smolsa kao crnca, “nedovoljno pametnog ili artikulisanog”, i u kome piše da bi kompanija trebalo da se fokusira na to da onemogući udruživanje kroz svoje PR aktivnosti, što je Smolsa trebalo da spriječi u njegovim aktivnostima.

“Otkažite pretplatu na Amazon Prime, budite solidarni sa radnicima”, rekao je Smols na protestu. “Ne treba vam Džef Bezos. Mi trebamo njemu. Mi smo ga učinili najbogatijim čovjekom na svijetu.” Amazon nije odmah odgovorio na mail koji je poslala redakcija VICE News kao zahtjev za komentar na ovaj protest.

Zahtjevi demonstranata uključuju besplatno zdravstveno osiguranje za radnike i dječije dodatke, dionice kompanije za radnike, minimalnu satnicu u iznosu od 30 dolara za one koji su tek dobili posao, kao i zatvaranje i sanitacija zgrada u kojima je bilo slučajeva zaraze korona virusom. Oni takođe zahtjevaju i dodatak u iznosu od dva dolara po satu, zbog rada u opasnim uslovima sve do kraja pandemije, što je ova kompanija prestala da isplaćuje u junu.

Pokret koji predvodi Smols takođe je pozvao i na neku vrstu poreza na dobit od makar 1%, a novac od tog poreza trebalo bi dati “urbanim zajednicama i organizacijama u koje su radnici uključeni.”

Zahtjevi demonstranata su besplatna zaštita za djecu radnika, zdravstveno osiguranje i dionice za radnike, minimalna plata od 30 dolara po satu i zatvaranje skladišta u kojima je izbila zaraza Covida-19.

Takođe su tražili vraćanje dodatka na platu za rizik od zaraze u iznosu od 2 dolara po satu do kraja pandemije, što je Amazon ukinuo krajem juna.

Demonstranti su takođe održali minut šutnje za radnike Amazona koji su preminuli od posljedica COVID-19. Prošle sedmice, ova kompanija je napokon objavila da je više od 19,000 njihovih radnika testirano kao pozitivno na koronavirus od početka pandemije, ali nisu objavili koliko njih je preminulo od posljedica ove zaraze. Amazon je potvrdio za NBC News prošle sedmice da je najmanje deset njihovih radnika preminulo od posljedica COVID-19.

 

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.