Milanović pokazao koliko je skroman i oduševio čitav region ovom odlukom

Milanović je odlučio prekinuti tradiciju održavanja svečanosti na Trgu sv. Marka.

Inauguracija sedmog hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića bit će simbolički najskromnija i prvi put na “radnom mjestu”.

U intervjuu za Dnevnik Nove TV rekao je:

– To je jedan čin, moraš preuzeti dužnost, jedino što Ustav kaže da to moraš učiniti polažući prisegu pred predsjednikom Ustavnog suda, i to je sve. To se, dakle, može učiniti na stotinu načina.

Prvi put na svečanosti neće biti stranih državnika. Odustajanje od tradicije formalno se ne može osporiti, smatra i prof. dr. sc. Mato Palić s katedre za ustavno pravo osječkog Pravnog fakulteta.

Milanović je rekao kako će na inauguraciju pozvati aktuelnu predsjednicu, uži kabinet Vlade, predsjedništvo Sabora, predsjednika Vrhovnog suda, načelnika Glavnog stožera, ljude koji su bili s njim u kampanji, a kojih je jako malo, i suprugu, a na spomen djece, sa smiješkom je uzvratio:

– Ne vjerujem da će oni doći.

Lidere drugih zemalja neće zvati, a izričito je napomenuo kako će zvati predsjednika Vrhovnog suda jer je to predsjednička ovlast, ali ne i glavnog državnog odvjetnika, u čijem je protokolarnom rangu, uzgred, i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Ali ni vjerske dostojanstvenike.

Palić upozorava na zakonske odredbe zbog kojih bi bilo “apsolutno primjereno da sve ustavne sudije budu pozvane na polaganje prisege kao što su i do sada bili”.