in ,

MILIONSKA PREVARA: Laž o lijekovim protiv raka

Riječ je o najvećem pretresu ikad provedenom u Hamburgu, a u akciji je učestvovalo više od 420 policajaca i šest tužilaca.

Njemačka policija u Hamburgu pokrenula je, u saradnji s državnim tužilaštvom, akciju pretresa prostora farmaceutske firme ZytoService, kao i više ordinacija ljekara, apoteka, jedne bolnice, privatnih posjeda zbog sumnje u prevare s lijekovima protiv raka, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na njemačke medije.

Riječ je o najvećem pretresu ikad provedenom u Hamburgu, a u akciji je učestvovalo više od 420 policajaca i šest tužilaca. ZytoService je vodeći proizvođač infuzija koje se koriste u terapiji protiv raka. Iz tužilaštva za privredni kriminal navode da se vodi istraga protiv 14 osoba, među kojima su tri apotekara, devet ljekara i dvije osobe na vodećim pozicijama u kompaniji. Prema navodima njemačke televizije ARD, kompanija je podmićivala ljekare.

Farmaceutsko zlato Od januara 2017. pojedini doktori dobijali su od ZytoServicea novac u visini gotovo pola miliona eura, ali i nepovratne pozajmice, te koristili luksuzna vozila i druge pogodnosti, a nekima je kupovana i oprema za ordinaciju. Firma je zauzvrat od ljekara tražila da pacijentima propisuju infuzije koje proizvodi. Glasnogovornica tužilaštva za privredni kriminal kaže da tužilaštvo tereti osumnjičene za podmićivanje, primanje mita i obračunsku prevaru.

U terapiji protiv raka ljekari odlučuju koje specijalne apoteke preporučuju pacijentima za kupovinu infuzija s njihovim receptima. Jedna terapija košta do 100.000 eura. Takvi recepti veomasu unosni za apoteke i proizvođače lijekova, pa se u farmakološkoj industriji nazivaju i “farmaceutskim zlatom”, dodaju agencije.

DONESENA JE ODLUKA Fahrudin Radončić otkrio ko će biti novi ministar policije u Kantonu Sarajevo

ISIL-ovci stižu u BiH! Evo ko će u pritvor a ko je otpao sa spiska