Milorad Dodik se oglasio nakon što najavljeno da bi mu moglo biti zabranjeno putovati u EU

Događaji Posljednje Vijesti

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Valentin Inzko ”bošnjački lobista i faktor nestabilnosti u BiH” i što prije on ode, prije će se stvoriti uslovi za dogovor i stabilizaciju u BiH.

“Uslovljavanje neizabranog stranca šta i kako u jednoj zemlji može da se zove, zasjenilo je manire okupatora kojih se ova zemlja nagledala. Zanimljivo je da mu smeta ime Radovana Karadžića, a ne smeta ime Alije Izetbegovića, ‘Zelenih beretki’, Jure Francetića ili Mile Budaka, po kojima ulice u FBiH nose imena”, istakao je Dodik upitan da prokomentariše Inzkov apel članu Predsjedništva BiH da promijeni naziv Studentskog doma na Palama i ukloni počasnu tablu sa imenom “Radovan Karadžić” i ako to ne uradi do narednog sastanka Savjeta bezbjednosti u maju bi trebalo da se suoči sa “zabranom putovanja u sve zemlje EU”.

Dodik je naglasio da je Inzko, od tumača sporazuma što mu je mandat, dao sebi zadatak da nam projektuje ne samo budućnost nego i prošlost.

“Mislim da je to za čovjeka njegovih gabarita pretežak zadatak. Ovdje je toliko dugo da je morao da shvati da narodi u BiH ne gledaju isto ni na prošlost ni na budućnost”, rekao je Dodik.

On je ocijenio da Inzko ”ovdje gubi vrijeme i da bi korisniji ovih dana bio svojoj državi čiji je glavni grad bio meta islamskog terorizma”.

“Da se vrati kući imao bi šta da ispriča vlastima svoje zemlje o toj temi, jer je toliko godina proveo u BiH da je mogao da nauči mnogo o terorizmu, onima koji regrutuju teroriste i njihovim rutama”, zaključio je član Predsjedništva BiH.

Leave your vote