Milorad Dodik šokiran saznanjem: “Šefik Džaferović mi je sve rekao…”

Događaji Vijesti

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da bi bilo dobro za entitet Republika Srpska da BiH polovinom naredne godine dobije kandidatski status za članstvo u EU, ali da to nije moguće, ako u BiH ostanu visoki predstavnik i strane sudije u Ustavnom sudu BiH, jer “to nije u skladu sa evropskom praksom”.

“U razgovorima sa zvaničnicima EU ima previše neiskrenosti gdje se pomalo namjesti neki stav, a ne ulazi se u suštinu problema. Probleme i jedni i drugi ignorišu i oni ostaju isti, a ja nisam čovjek koji misli da treba da ovdje bude dio iluzije”, rekao je Dodik za RTRS nakon razgovora u Briselu.

On je naveo da je dobijanje statusa kandidata nemoguće ukoliko u BiH ostanu visoki predstavnik i strane sudije u Ustavnom sudu BiH, jer to “nije u skladu sa evropskom praksom”.

“Ovo pitanje je predviđeno i u 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, a da li će kolege iz Federacije BiH htjeti da radimo i riješimo ga – vidjećemo. Kada ih ovdje slušate to žele, a kada se vrate u BiH neće, ali je svakako važno da razgovaramo sa zvaničnicima EU”, kaže Dodik.

On je naglasio da EU, za razliku od ranijeg perioda, ima uravnoteženog izvjestioca za Balkan koji je specijalista za ustavna pitanja.

“Saznali smo danas od Šefika Džaferovića da ne želi da se mijenjaju strane sudije u Ustavnom sudu BiH. On se boji nove konfiguracije i kako bi ovaj sud donosio odluke”, kaže Dodik.

On je istakao da je u BiH je potrebno riješiti ono što je moguće, a za ostala pitanja sačiniti mapu puta što je, kako kaže, razumio i na sastancima.

“Imamo u BiH mehanizam koordinacije, ali i one koji ga opstruišu. Samo ovaj mehanizam može dati odgovore na 14 pitanja na putu ka EU. U svemu ovome najviše vjerujem evropskom komesaru za proširenje Oliveru Varheljiju, koji je govorio o kandidatskom statusu BiH”, rekao je Dodik.

On je ponovio da neće biti prenošenja nadležnosti u BiH.

“Evropa u mišljenju koje nam je dostavila kaže da je katastrofalna vladavina prava u BiH, a onda podrži nepravni izbor Centralne izborne komisije BiH. Činjenica je i da je EU u ranijem periodu sve učinila da modelira pravosudni sistem u BiH, kršeći Ustav BiH sa visokim predstavnicima. Oni su formirali Sud, Tužilaštvo BiH i Visoki sudski i tužilački savjet BiH što je antidejtonska pozicija”, podsjetio je Dodik.

On je naveo da RS insistira da se razgovara o pravosudnom sistemu i da nije protiv toga da na nivou BiH ostane nešto, ali “ovo što se sada ima je neodrživo, antiustavno, antidejtonski i antievropski”.

“Put ka EU pripada domaćim liderima. BiH neće uspjeti da se centralizuje na uštrb Republike Srpske zbog evropskog puta! I ranije sam govorio da, ukoliko nam nudite evropski put, a da budu smanjene nadležnosti Srpske – hvala vam!”, poručio je Dodik.

Govoreći o odluci CIK-a BiH o zabrani učešća na izborima Ujedinjenoj Srpskoj, Dodik je ponovio da je “neprihvatljiva i neodrživa”.

“U Evropi imate partije sa fašističkim programima i nikome ne pada na pamet da im uskrati učešće na izborima. Zbog jednog spota dovodi se u pitanje legitimnost izbornog procesa. Naravno, o svemu treba da razmisli onaj ko drži do izbornog sistema i mora da stane u zaštitu političkih partnera. To što SDS i PDP slave odluku govori da je kreirana u njihovom krugu. Međutim, bez obzira na sve neće pobijediti na izborima”, naveo je Dodik.

Leave your vote