Dodik

Milorad Dodik tvrdi: Bosanski jezik ne postoji

Posljednje Vijesti

Predsjednik entiteta Republike Srpske (RS) i SNSD-a Milorad Dodik ponovio je tvrdnju da ne postoji bosanski jezik. Takav jezik, dodao je, ne može da se izučava u školama u tom bh.entitetu.

Ovo je najžešći napad Milorada Dodika na Bosnu i Hercegovinu: Sad je stvarno prevršio svaku mjeru

”Nema bosanskog jezika i to je ono što je veoma jasno. Srpski jezik je jezik srpskog naroda, tako i bošnjački jezik može da bude koji oni hoće, ali ono što mi ne možemo da prihvatimo jeste da se bosanski jezik tretira kao jezik koji će biti izučavan u školama u RS-u i to se neće desiti”, rekao je Dodik za RTRS.

Naveo je da lider SDA Bakir Izetbegović najavljenom apelacijom u vezi s bosanskim jezikom “očigledno pokušava da doprinese dodatnoj konfuziji u političkom životu BiH”.

”Ne razumijem zašto se na ovaj način pokušava na silu ili putem kvazipravnog sistema uvesti takva priča o bosanskom jeziku – rekao je Dodik. Dodao je da je “međunarodni faktor razmazio bošnjačku elitu, koja sada na ovaj način pokušava da dođe do svojih dugogodišnjih ciljeva”.

Glavni odbor SDA je 27. jula zaključio da će pokrenuti dijalog s ministrom obrazovanja i kulture u Vladi RS-a na izradi novog okvira za osiguranje prava na bosanski jezik i nacionalnu grupu predmeta u osnovnim školama sa značajnim brojem bošnjačkih učenika.

PRATITE SVE VIJESTI IZ BH. DIJASPORE NA NAŠEM FACEBOOKU

Leave your vote

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.