Ministar ekonomije Peter Altmaier: Njemačka će doživjeti najgoru recesiju u historiji!

Kako je pandemija koronavirusa pokrenula val otpuštanja, bankrota i zatvaranja tvornica širom svijeta, njemački BDP trebao bi se 2020. godine smanjiti za 6,3 posto, objavila je u srijedu vlada.

– Doživjet ćemo najgoru recesiju u historiji Savezne Republike (koja je osnovana 1949.) – izjavio je ministar ekonomije Peter Altmajer (Altmaier).

Ekonomski udar nadmašio bi onaj koji je uzrokovala globalna kriza 2009., zbog koje je njemačka ekonomija opala za više od pet posto.

Altmajer je rekao da će ekonomija zemlje prije kraja juna pasti na najnižu tačku, a zatim će ponovo početi rasti po stopi od 5,2 posto, predviđenoj za 2021.

Upozorio da, također, da vlada ne može ponovo pokrenuti ekonomiju jednim potezom i riskirati uspjeh postignut u borbi protiv pandemije.

No, komentirajući Altmajerove izjave u srijedu, šef njemačkog Instituta za ekonomska istraživanja (DIW) odbacio ih je kao “lijepe želje”.

– To, zapravo, nisu prognoze, to su scenariji… Scenariji koji pretpostavljaju da ne postoji drugi val infekcija, pod pretpostavkom da u budućnosti nema novog zastoja i karantina – rekao je Marsel Fračer (Marcel Fratzscher).