Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić: Bh. graničari i ljekari, prva linija odbrane od koronavirusa, nemaju zaštitnu opremu!

Vijesti

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić upozorio je da bh. graničari i ljekari, prva linija odbrane od koronavirusa, nemaju zaštitnu opremu i da je donirao 4.500 pari zaštitnih rukavica.

“Graničari i ljekari spadaju u najrizičniju grupu potencijalno inficiranih. Danas me direktor Granične policije BiH Zoran Galić informirao da im akutno nedostaju zaštitne rukavice i zaštitne maske. Nasreću, uspio sam da u jednoj privatnoj apoteci u Sarajevu pronađem i, kao fizičko lice, kupim 4.500 pari zaštitnih rukavica za hitnu donaciju našim graničnim policajcima”, objavio je Radončić na Instagramu.

Navodi također da je njegov imenjak Fahrudin Solak, direktor Federalne civilne zaštite, nakon što ga je upoznao s problemom, iz rezervi CZ izdvojio je 3.000 zaštitnih maski.

“Sve će to već danas biti uručeno Graničnoj policiji. Molim sve institucije koje imaju na raspolaganju da pomognu Graničnoj policiji. Ali ove vatrogasne mjere, ipak, neće biti dovoljne. Vjerujem da se bliži vrijeme kada će Vijeće ministara predložiti državnim parlamentarcima da se za vrijeme krize nakratko suspendira Zakon o javnim nabavkama, isključivo za hitnu medicinsku opremu i materijal”, objavio Radončić.

Upozorio je kako su džaba novci na računima pojedinih institucija ako procedure javne nabavke traju mjesecima.

“A sada su dani u pitanju”, zaključio je Radončić.

Leave your vote