Ministrica Borovac sastala se sa Thijs van der Plasom

Državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac sastala se danas sa Thijs van der Plasom, zamjenikom ministra za evropske poslove Kraljevine Holandije i njegovim saradnicima, a sastanku je prisustvovao i holandski ambasador u Bosni i Hercegovini Reinout Vos, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice.

Zamjenik ministra Van der Plas je istaknuo značaj Strategije proširenja Evropske unije istovremeno ističući kako pitanje proširenja nije omiljena tema u Holandskom parlamentu. On je naglasio kako je od krucijalnog značaja da sve buduće članice Evropske unije riješe pitanja pune zaštite ljudskih prava i vladavine prava prije priključenja Uniji.

Ministrica Borovac se saglasila sa ovim stavom potcrtavajući kako ostvarivanje tog cilja, odnosno ispunjavanje uvjeta za članstvo u Uniji je prvenstveno pitanje dostizanja evropskih standarda koji će se direktno odraziti na poboljšanje kvaliteta života svih građana u Bosni i Hercegovini.

Dodala je kako u našoj zemlji postoji puna opredjeljenost i predanost ispunjenju uvjeta za članstvo u Evropskoj uniji te da nedavno dostavljeni odgovori na Upitnik Evropske komisije kao i Strategija za proširenje EU daju novi impuls i motivaciju za aktviniji angažman na ovom planu.

Zamjenik holandskog ministra za evropske poslove je zaključio da će Holandija nastaviti pružati podršku Bosni i Hercegovini i bilateralno ali i kroz institucije Evropske unije.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.