in ,

Miro Lazović: Potez Komšića i Džaferovića odlučan i državnički!

Najbolji odgovor onima koji se suprotstavljaju neophodnim ustavnim promjenama

Zagovarajući etničke kolektivitete, a ne građanska prava oni bi da BiH i dalje ostane zaglavljena između Dejtona i Brisela kao podijeljeno društvo i nedovršena država, naveo je bivši predsjedavajući Skupštine RBiH te član SPD-a Miro Lazović.

“Adekvatan odgovor na poruke koje smo čuli morao bi uslijediti od političkih partija i njihovih lidera kao i od svih onih koji su za građansku državu i euroatlantski put BiH.

“Članovi Predsjedništva BiH Šefik i Željko te lideri političkih partija Nermin, Bakir, Dino, Predrag, Fahro i Mirsad trebaju stati pod jednu BH zastavu i jednim glasom, snažno i jasno, poslati poruku da BiH svoju budućnost treba da gradi na euroatlanskom putu kao jedinstvena, građanska i demokratska država”.

“Vjerujem da bi to bio najbolji odgovor onima koji se suprotstavljaju neophodnim ustavnim promjenama, a ujedno i snažna poruka Vašingtonu i Briselu”, naveo je Lazović.

Demokratska fronta oglasila se saopćenjem u kojem pruža podršku svom predsjedniku stranke Željku Komšiću zbog odluke da kao član Predsjedništva BiH ne održi sastanak sa ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovim.

“Od jutros u Centralu i Sekretarijat Demokratske fronte stižu pozivi i poruke članova, simpatizera i građana iz cijele Bosne i Hercegovine kao znak podrške predsjedniku Komšiću za državnički potez koji je učinio odbijanjem da se sastane sa ruskim ministrom inostranih poslova.

“Krajnje je vrijeme, kaže se u ovim porukama, da se zaustavi ovakvo nipodištavanje institucija države Bosne i Hercegovine i sve veći pritisci na njenom razbijanju i svođenju na plemenske torove, a sve u cilju onemogućavanja zajedničke građanske države koja će biti po mjeri svih koji ovdje žive.

“Potezi visokih državnih funkcionera susjednih država Hrvatske i Srbije, a sada i Rusije, blago rečeno, nediplomatski su a i uvredljivi za jednu suverenu zemlju kao što je BiH.

“U porukama se daje puna podrška predsjedniku Komšiću i konstatuje da je bilo krajnje vrijeme da svima, pa i svijetu pokažemo da ćemo svim sredstvima braniti suverenitet i integritet naše jedine domovine, Bosne i Hercegovine”, navode iz DF-a.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović nisu jutros prisustvovali sastanku sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom, koga je na kraju ugostio samo predsjedavajući Milorad Dodik.

Komšić je na konferenciji za novinare u zgradi Predsjedništva BiH istaknuo dva razloga za takvu odluku: nedostatak državne zastave na sinoćnjem sastanku Dodika i Lavrova te izjavu Lavrova kojom pozdravlja rezoluciju o vojnoj neutralnosti Narodne skupštine Republike Srpske.

“Lavrov zna da takve odluke može donijeti samo država, a u donošenje su učestvovali i predstavnici RS-a kao i gospodin Dodik. On je svojim postupcima pokazao nepoštivanje ustavnog sistema i države Bosne i Hercegovine”, smatra Komšić.

Član Predsjedništva Šefik Džaferović poručio je da BiH ima svoj ponos i želi poslati jaku poruku te da svi moraju poštovati odluke koje su donijeli svi narodi u BiH.

“Želimo ovako sačuvati dostojanstvo i ponos domovine BiH. Ruska Federacije je velika država, svjetska sila. BiH nije svjetska sila, ali je vrlo važna i značajna država u svijetu. Imamo svoj ponos i želimo da kažemo šta mislimo u datom trenutku”, kazao je Džaferović.

Naveo je kako Ruska Federacija tvrdi da poštuje Dejtonski mirovni sporazum, poštuje suverentitet i teritorijalni integritet BiH. Međutim, dodao je, jučerašnje izjave Lavrova koje se ponavljaju kroz ponašanje ambasadora Rusije u BiH govore nešto drugačije.

“Poštovati Dejtonski mirovni sporazum znači poštovati i sve njene anekse. Prvo što se spominje je država BiH, njen kontinuitet, institucije i zastava i grb. To su simboli BiH i njenih institucija. To se mora poštovati, a to jučer nije ispoštovano”, poručio je.

Zlatan Begić o potezu Željka Komšića: “Mi nismo stranka vodovoda i kanalizacije! Jedan je davno rekao NE, danas je to napravio drugi!”

Naser Čopelj odgovorio Elmedinu Konakoviću