Misurići kod Maglaja novo žarište koronavirusa u BiH, mještani su svjesni ozbiljnosti situacije u kojoj se nalaze!

Broj zaraženih osoba koronavirusom u Zeničko-dobojskom kantonu u posljednjih nekoliko dana naglo se povećao. Razlog tomu je novo žarište Misurići kod Maglaja, gdje je za samo pet dana otkriveno 38 inficiranih osoba. Situacija u Maglaju je ozbiljna, ali i pod kontrolom, zahvaljujući brojnim mjerama koje su poduzele stručne institucije, ali i sami građani koji se maksimalno pridržavaju svih naredbi, javlja BHRT.

Mještani Misurića, inače jedne od navjećih mjesnih zajednica u Maglaju, svjesni su ozbiljnosti situacije u kojoj su se našli. Osobama koje su u izolaciji redovno dostavljaju osnovne životne namirnice, a vode brigu i o starijima.

– Imamo i u izolaciji dosta ljudi, a većinom se pridržavaju pravila. Poštuje se da se ostane u kući i da se ne izlazi, rekao je Samir Fetić, mještanin Misurića.

– Straha nema, taman posla. Ja to ovako gledam – ako se pridržavamo svih tih mjera koje su naložene, ja mislim da ćemo mi ovo jako brzo završiti, kazao je Abud Memišević, također iz Misurića.

Iako još uvijek nije poznato ko je nulti pacijent u ovom slučaju, pretpostavlja se da bi mogao biti povezan sa kompanijom HM, u kojoj je zapravo i identificirana prva osoba zaražena koronavirusom u Maglaju.

– To je bio dovoljan signal vasniku i direktoru da zaustavi odmah proizvodnju i pošalje sve uposlenike na prinudni godišnji odmor, istakao je Mirsad Mahmutagić, načelnik Općine Maglaj.

U Maglaju je do sada kod 38 osoba potvrđeno da su oboljele od KOVIDA19. Od pojave prvog slučaja zaraze koronavirusom testirana je 101 osoba.

– Sve pacijente koji su imali simptome smo zbrinuli, uputili u depadans Kantonalne bolnice Zenica. Svi se osjećaju dobro, što je najvažnije, a u nastavku ćemo nastaviti daljnja testiranja, objasnio je Elvir Vehabović, direktor Doma zdravlja Maglaj.

– Uvjerio sam se da je epidemiološka situacija u maglajskoj općini stabilna, da nas ne treba brinuti povećan broj oboljelih, jer to je takva bolest, koja se otprilike ovako žarišno pojavljuje na pojedinim mjestima, rekao je Adnan Jupić, ministar zdravstva ZDK.

Iako je izostala tražena pomoć viših nivoa vlasti, posebno Vlade Federacije BiH, Dom zdravlja u Maglaju i općinski krizni štab, zasad, raspolažu sa dovoljno kadrova i opreme za nastavak borbe protiv širenja koronavirusa. Ali će biti neizvjesno, ako ovakva situacija potraje.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.