Ivanić

Mladen Ivanić konačno komentarisao potez Bakira Izetbegovića u Beogradu

Posljednje Vijesti

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je danas da BiH neće promijeniti poziciju o pitanju Kosova, sve dok to ne učini Srbija.

Ivanić je rekao u emisiji “Pravi ugao” na Radio televiziji Vojvodine (RTV) da je jučerašnji potez Bakira Izetbegovića “pokušaj građenja vlastitog digniteta u vlastitom biračkom tijelu” i dodao da je “navikao na takve stvari”, prenosi Beta.

Komentarišući izjavu Izetbegovića o Kosovu za DW, da bi “što se njega tiče Kosovo odavno trebalo da bude priznato”, ocijenio je da je to bila potpuno nepotrebna izjava, navodeći da on time ne priznaje teritorijalni integritet Srbije, a očekuje da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH.

Ivanić je rekao da BiH ne može i neće priznati Kosovo.

“Nije realno očekivati da bilo koji srpski političar prizna Kosovo. Može Izetbegović da govori šta hoće, ali ne može da uradi ništa. On nije BiH. Njegovim izjavama se ovdje daje preveliki značaj. To je pozicija jedne trećine BiH”, dodao je on.

Odgovarajući na pitanje da li postoji potreba da se politički odnosi u BiH organizuju na drugačijim osnovama, rekao je da postoje tri vizije BIH, ali da za takve promjene ne postoje uslovi.

“Mislim da velike promjene u narednih 20 godina nisu moguće. Ovo uređenje odgovara RS-u i rezultat je slobodne volje Hrvata i Bošnjaka”, kazao je on.

Članovi Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić razgovarali su jučer u Beogradu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o pitanju granica između dvije zemlje, političkim odnosima, ekonomskoj saradnji.

Na konferenciji za novinare poslije sastanka u Palati Srbija, Vučić je kazao da Srbija i BiH imaju dobre ekonomske rezultate i saradnju koja je kako je rekao iznad nivoa političkih odnosa, a za njih je rekao da ih ne može ocijeniti kao loše, prenosi Beta.

Iako je protokolom bilo predviđeno da na konferenciji govore samo Čović i Vučić, pred kraj konferencije za novinare član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović zatražio je riječ da bi iznio važno objašnjenje.

Izetbegović je kazao da se spoljna politika BiH vodi u Sarajevu, uz uzimanje u obzir stavova susjednih zemalja, a na pitanje novinara da to objasni, umjesto njega je odgovorio Vučić: “Evo, ja ću da vam pojasnim. Ovako vam izgleda sve. Ja sam citirao ono što sam dobio u toku zvaničnih razgovora. E, tako vam izgleda i oko granice i oko svega”.

Izetbegović je kazao da će o “međunarodnoj politici i stavovima BiH odlučivati u Sarajevu tri čovjeka” – članovi Predsjedništva BiH.

“Itekako ćemo uzeti u obzir stavove susjednih zemalja jer živimo sa Srbijom, sa Hrvatskom, a posebno ćemo uzimati u obzir stavove EU. Zamolio sam gospodina Čovića da ovu stvar eventualno iznese kao vlastiti stav, a ne kao stav trojice članova Predsjedništva. Moj stav je da se spoljna politika BiH vodi u BiH, uzevši u obzir stavove susjednih zemalja”, rekao je Izetbegović.

Leave your vote

3 razmišljanja na “Mladen Ivanić konačno komentarisao potez Bakira Izetbegovića u Beogradu

  1. Hrvaski is Srpski prestavnici prestavljaju hrvasku i srbiju.
    Pa jasnoje sto je Covic pokusao u Beogradu .
    U citavom svijetu vecina odlucu je a u Bosnu manjina.
    Pa moji bosnjaci ili pustite gamat neka idu za Srbiju i Hrvadsku ili mijenjajte sistem.
    U Beogradu je bilo jasno sta hoce Vucic ,cetnik ostaje cetnik.

  2. U BOSNI JE UVIJEK 2 : 1. TAKAV JE BIO I SASTANAK SA ČETNIKOM V(K)U(R)ČIĆEM. PODLI IVANIĆ I JOŠ PODLIJI ČOVIĆ SU SVE PODUZELI DA BI JAVNO PODRŽALI P R O T E K T O R A T OD STRANE SRBIJE NAD BOSNOM IAKO MEĐUNARODNI PROTEKTORAT VEĆ POSTOJI. PODLI OSMIJEH V(K)U(R)ČIĆA PRILIKOM JAVLJANJA ZA RIJEČ OD STRANE IZETBEGOVIĆA SVE KAZUJE. BILI SU SPREMNI, A TO BI KASNIJE ISKORISTILI I SRBIJA I HRVATSKA, DA SVE ŠTO DOĐE IZ SARAJEVA SE NE INPLEMENTIRA. JER SU JAVNO PRISTALI I LOPOV ČOVIĆ I KRMAK IVANIĆ DA SE INPLEMENTIRA ONO ŠTO SE KAŽE OD STRANE “PROTEKTORA” ČETNIČKE SRBIJE.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.