Mladi genijalac, meteorolog Nedim Sladić, otkrio šta nas čeka narednih sedmica

Prema njegovoj procjeni, povremeni prelasci frontalnih poremećaja preko ovog regiona uvjetovat će povremene padavine, a i zrak također ne bi trebao imati veća onečišćenja.

Nakon gustog smoga zbog kojeg se glavni grad Bosne i Hercegovine posljednjih nekoliko sedmica našao u vrhu ljestvice najzagađenijih gradova u svijetu, Sarajevo je od utorka konačno prodisalo.

Meteorolog Nedim Sladić za Anadolu Agency (AA) je analizirao ovu vremensku pojavu i sve što nas očekuje u narednim danima i sedmicama.

– Istina je da smo u utorak navečer napokon prodisali nakon dvadesetak dana izrazito velike epizode aerozagađenja koja je bila uvjetovana izraženom temperaturnom inverzijom i stabilnim vremenskim prilikama u kojem je prekinuto vertikalno kretanje zraka i miješanje slojeva – rekao je Sladić te dodao:

-Ono što u narednom periodu možemo očekivati jesu promjenjive vremenske prilike uz izmjenu sunca, oblaka, kiše, a na planinama i pojedinim brdsko-planinskim područjima i povremenog snijega. Dakle, jedan miks padavina tipičan za mart, a takvo vrijeme nas očekuje i narednih 5 do 6 dana, više će vrijeme podsjećati na tzv. martovske babine huke nego na kraj januara – kazao je Sladić.

Prema njegovoj procjeni, povremeni prelasci frontalnih poremećaja preko ovog regiona uvjetovat će povremene padavine, a i zrak također ne bi trebao imati veća onečišćenja.

– Od četvrtka popodne do subote poslijepodne vrijeme je uglavnom suho i stabilno uz više sunčanih intervala, a u noći na nedjelju očekuje se novo naoblačenje s padavinama. Zrak stoga ne bi trebao imati veća onečišćenja, iako će povremeno rasti koncentracije zagađujućih čestica na visoke vrijednosti, no bez dugotrajnog zadržavanja kao proteklih dana i uz česte oscilacije – kazao je ovaj mladi meteorolog.

Na kraju je još naglasio da se početkom februara mogu očekivati i dosta visoke temperature za ovo doba godine.

– Temperature zraka u petak i subotu su u osjetnijem porastu, u većem dijelu zemlje i iznad 10 stepeni Celzijevih, a u nedjelju su kratkotrajno u padu. Početkom iduće sedmice izgledan je dotok vrlo toplog zraka (period oko 03/04. februara) s kojim bi temperature zraka porasle ponegdje i iznad 15 stepeni Celzijevih – istakao je Sladić.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.