MLADI GENIJALAC: Sladić otkrio kad stiže promjena vremena koja će donijeti čistiji zrak

Tvrdi da je glavni uzrok zagađenja temperaturna inverzija.

Povećano zagađenje zraka nezaobilazna je tema ovih dana u Sarajevu. Građani glavnog grada Bosne i Hercegovine danas su nakratko prodisali, ali prema riječima mladog sarajevskog meteorologa Nedima Sladića, s ovim ozbiljnim problemom suočavat ćemo se i dalje.

– Danas nam se nakratko pročistio zrak zato što je puhnuo istočni vjetar dolinom rijeke Miljacke i išao ka nižim dijelovima grada. Sada svu tu nečistoću sabija prema Otoci i dalje, na Ilidžu. Atmosfera se uspjela malo pročistiti i kvalitet zraka je poboljšan, ali to će biti kratkotrajno s obzirom na to da temperatura ponovo raste po visini i vraća nam se temperaturna inverzija. Danas je ona prekinuta, a sutra se ponovo vraća. Već večeras će početi nagomilavanje zagađujućih čestića – kaže Sladić za “Avaz”.

Tvrdi da je glavni uzrok zagađenja temperaturna inverzija.

– To je onaj pokazatelj kada je na planinama toplije nego što je u nizinama. U takvim okolnostima, hladni zrak se sabija duboko u kotlinu, a usljed povišenog atmosferskog pritiska, stvara se poklopac. Ispod tog poklopca, nema bitnijeg strujanja koje bi raščišćavalo kotlinu, izuzmemo li ove lokalne vjetrove, koje smo danas, srećom, imali. Pitanje je koliko će i ovaj vjetar izdržati s obzirom na neujednačenost atmosferskih pritisaka. Prema dugoročnim prognozama, cijeli grad trebao bi prodisati sa pojavom padavina, koje bi trebale stići 18. januara – objašnjava Sladić.

Otkrio nam je i kakve nas temperature očekuju narednih dana.

– Jutra će uglavnom biti hladna, ali će tokom dana, u zavisnosti od zadržavanja niske naoblake i magle, zavisiti i temperatura. Pojavom sunca, temperatura će biti viša. Danas smo vidjeli da je temperatura zraka u 13 sati 3 Celzijeva stepena, a jučer je bila 0 stepeni tako da se iz toga može vidjeti kako će se stvari razvijati – rekao je Sladić.

(Avaz)

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.