MMF: Moguća pomoć za BiH od 165 miliona eura u drugoj polovini aprila!

Andrew Jewell, rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Bosni i Hercegovini, izjavio je kako ova međunarodna finansijska institucija radi na tome da Bosni i Hercegovini bude doznačeno oko 165 miliona eura kako bi finansirala potrošnju za zdravstveni sektor i stabilizaciju ekonomije.

– MMF želi da u ovim teškim vremenima izrazi svoju solidarnost s narodom Bosne i Hercegovine. Mi radimo onoliko brzo koliko je to moguće da pružimo pomoć u okviru Instrumenta za brzo finansiranje (RFI). Trenutno, očekujemo da ćemo u drugoj polovini aprila doznačiti oko 165 miliona eura kako bi pomogli vlastima da povećaju potrošnju za zdravstvo i finansiraju mjere za stabilizaciju ekonomije. Postoji i mogućnost da konačna doznaka bude veća od 165 miliona eura ukoliko Izvršni odbor MMF-a odluči da poveća limit za pozajmljivanje u okviru RFI – rekao je Jewell.

Naglasio je kako u ovom periodu valutni odbor Centralne banke BiH predstavlja stub stabilnosti.

– Valutni odbor je dobro služio Bosni i Hercegovini više od dvije decenije, doprinoseći niskoj stopi inflacije, finansijskoj stabilnosti i povjerenju u valutu. Svaki pokušaj da se devizne rezerve Centralne banke koriste u fiskalne svrhe bi narušio valutni odbor, predstavljao bi prijetnju po finansijsku stabilnost i rizik za nastanak značajnih inflatornih kretanja. Drugim riječima, to znači da bi, pored ekonomske i humanitarne krize sa kojima se BiH sada suočava, imali i finansijsku krizu i krizu valute – rekao je predstavnik MMF-a i dodao:

“Iz tog razloga, ukoliko se kompromitira aranžman valutnog odbora, MMF neće pružiti finansijsku pomoć Bosni i Hercegovinu u okviru Instrumenta za brzo finansiranje”.