MMF objavio katastrofalne prognoze za BiH

Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio je najnovije procjene ekonomskih kretanja za cijeli svijet, a za Bosnu i Hercegovinu eksperti ove institucije predviđaju još teže posljedice pandemije koronavirusa na ekonomiju, otkriva “Dnevni avaz”.

Svjetski prosjek

U novom globalnom izvještaju koji je objavljen jučer u Vašingtonu dodatno su pogoršane prognoze ekonomskog pada za tekuću godinu, pa sada MMF predviđa da će ekonomija u BiH pasti za 6,5 posto. U proljetnim prognozama MMF je predviđao da će ekonomija ove godine padati za pet posto.

Istina, MMF predviđa da će već 2021. Bosna i Hercegovina ostvariti pet posto ekonomskog rasta, a 2022. – 3,5 posto.

Kada je u pitanju regija, najveći pad se predviđa Crnoj Gori, i to čak 12 posto ove godine. Hrvatskoj se predviđa ekonomski pad od devet posto u 2020., Albaniji 7,5 posto, a Sjevernoj Makedoniji 5,4 posto. Kosovo će imati pad od 7,5 posto, a izuzetno je zanimljivo da MMF predviđa da će Srbija najbolje proći u pandemiji, i to samo sa 2,5 posto, što je daleko najmanje u cijeloj široj regiji istočne i jugoistočne Evrope.

U prosjeku, ekonomija u ovoj regiji pada za 4,6 posto, što je značajan pad, ali manji u odnosu na razvijene zemlje te je u skladu sa svjetskim prosjekom.

Mjere zabrane

– Globalna ekonomija se penje iz dubina do kojih se strmoglavila za vrijeme velikog ”lockdowna” u aprilu. Ali s obzirom na to da se COVID-19 pandemija nastavlja širiti, mnoge su se zemlje usporeno ponovo otvarale, a neke se djelimično vraćaju mjerama zabrana radi zaštite osjetljive populacije. Dok je oporavak u Kini bio brži nego što se očekivalo, uspon globalne ekonomije natrag u predpandemiju je i dalje nezadovoljavajući – navodi se u novom izvještaju.

Novi podaci o BiH govore i o značajnom deficitu tekućeg računa, koji će u ovoj godini ići i na 4,4 posto, a u narednoj i više od šest posto.

U novembru pregovori

Međunarodni monetarni fond i Bosna i Hercegovina otvorit će pregovore o novom aranžmanu odmah nakon lokalnih izbora u našoj zemlji. Ekonomski pad i pandemija primorali su bh. vlasti da posegnu za novim kreditom koji će značiti i niz novih reformi i rezova, uključujući i administraciju, a s ciljem održavanja ulaganja u infrastrukturne projekte od državnog značaja.

(Dnevni avaz)

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.