Mogherini žestoko zaprijetila Trumpu zbog Irana

Posljednje Vijesti

Visoka predstavnica Evropske Unije za inostrana pitanja i sigurnosnu politiku, Federica Mogherini, izjavila je da Sjedinjene Američke Države ne mogu nametati svoju politiku kada je u pitanju legitimna trgovina bloka od 28 nacija s Iranom.

„Mi Evropljani ne možemo prihvatiti da neka inostrana sila, čak bila ona naš najbliži prijatelj ili saveznik, donosi odlike o našoj legitimnoj trgovini s drugom zemljom“ – rekla je Mogherini u intervju za Evropsko vijeće za inostrane odnose.

Ona je dodala da EU radi zajedno s međunarodnom zajednicom kako bi se održao živim nuklearni sporazum s Iranom, iako su se Sjedinjene Države jednostrano povukle iz sporazuma.

Mogherini je potvrdila da je među zemljama koje se drže sporazuma, on dosad implementiran u potpunosti, što potvrđuje 13 izvještaja Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Ona je također kazala da bi Evropska Unija morala garantovati kompanijama koje žele legitimno poslovati s Iranom dozvole da to slobodno rade.

Iran i Evropska unija već neko vrijeme vode razgovore o različitim načinima za nastavak trgovine i poslovanja s Iranom i zaobilaženje američkih sankcija toj zemlji.

Leave your vote