Muke Seje Sexona: Umjesto da uzima 6.000 KM kirije mjesečno, 10 godina ga razvlače po sudovima!

Posljednje Vijesti

“Budući da se radi o jednoj od najatraktivnijih poslovnih lokacija u zemlji, zahvaljujući ovom odugovlačenju i opstrukciji pravosudne odluke od strane suda u Splitu našoj se porodici svih ovih godina čini velika nepravda i materijalna šteta”

Muzičar Davor Sučić, poznatiji kao Sejo Sexon, legendarni gitarist i osnivač sarajevskog benda “Zabranjeno pušenje”, još uvijek vodi pravnu bitku oko poslovnog prostora u Marmontovoj ulici u Splitu, a priči koja seže unazad više od 10 godina ne nazire se kraj, piše Slobodna Dalmacija.
Riječ je o nekretnini u blizini Peškarije, a spor se vodi oko dviju prodavnica, ukupne površine 91 kvadrat, koje je već desetak godina, kako tvrdi naš sugovornik, nelegalno i bez ikakvog ugovora koristio nedavno preminuli Marko Mihovilović, vlasnik poznate modne marke i lanca prodavnica “Skandal”.

– Budući da se radi o jednoj od najatraktivnijih poslovnih lokacija u zemlji, zahvaljujući ovom odugovlačenju i opstrukciji pravosudne odluke od strane suda u Splitu našoj se porodici svih ovih godina čini velika nepravda i materijalna šteta – ističe Sučić, dodajući kako se iznosi rente prostora na tom dijelu grada kreću oko 3000 eura.

– Službeno se navodi da je ovrha provedena, ali to nije istina. Mi imamo samo “ključ od izloga”, ali ne i od glavnih vrata tako da mi u naš prostor ne možemo ući. Tamo spomenuta trgovina još radi i funkcionira najnormalnije, i to besplatno, jer nam ne plaćaju kiriju. A što je još najsmješnije, slučaj je sad prebačen na sud u Bjelovaru zbog svoje kompleksnosti. Šta više reći – naglašava muzičar i dodaje kako imaju rješenje o ovrsi iz 2012. godine, ali očigledno to mogu objesiti “mačku o rep”, piše Slobodna Dalmacija.

Kada su sudski izvršitelji prije šest godina izašli na teren, omogućili su im, kako Sučić kaže, uspostavljanje suposjeda samo na manjem dijelu nekretnine, površine 21 kvadrat, što nije u skladu s odlukom suda u kojoj su obuhvaćena oba lokala na jedinstvenoj zemljišnoj čestici.
Davor Sučić i njegova supruga Saša Marija Midžor Sučić zbog toga su se početkom godine obratili narodnoj pravobraniteljici i Marini Boko, predsjednici Općinskog suda u Splitu, jer smatraju da “sud već sedam godina odgađa i odugovlači provesti rješenje o privremenoj mjeri koja je postala pravomoćna 8. jula 2011. godine i kojoj je po pravomoćnosti rok za izvršenje trebao biti 48 sati”.

– Ovršna mjera je potvrđena 28. juna 2012. godine te se u njoj nalaže ulazak u suposjed svih suvlasnika i vraćanje objekta u prvobitno stanje. Ključ od objekta mi još uvijek nemamo tako da ga ne možemo ni koristiti, a kada će to biti riješeno, to niko ne može predvidjeti – tvrdi naš sugovornik.

Predsjednica suda zatražila je i dodatno očitovanje uređujućeg sudskog savjetnika.

– U konkretnom slučaju, prilikom predaje nekretnine u suposjed – dana 22. oktobra 2012. godine – provedbi ovrhe bili su prisutni advokati Vukašin Kotur (za ovrhovoditeljicu), Branko Čutura (za ovršenike) i Meri Juričko (za Sašu Mariju Midžor Sučić), te je tom prilikom sudski ovršitelj na zapisnik naveo da “ovršenik dragovoljno predaje ovrhovoditeljima i ostalima suvlasnicima po jedan primjerak ključa donje brave ulaznih vrata, a gornja brava da nije u funkciji te se neće mijenjati”.

Na zapisnik sudskog ovršitelja niti Kotur niti Juričko nisu prigovarali, niko od njih nije tvrdio da predani ključ ne odgovara niti je iko osporavao činjenicu da im je nekretnina tog dana predana u suposjed. Uređujućem savjetniku je nejasno o kakvom se “ključu od izloga” sada radi, više od šest godina nakon predaje nekretnine u suposjed – navodi sudska čelnica u odgovoru supružnicima Sučić.

Naša redakcija također je u posjedu odgovora koji je predsjednica Boko početkom marta poslala muzičaru i njegovoj supruzi, u kojem se, među ostalim, navodi:

– Budući da je na vaše predstavke detaljno odgovoreno u više navrata tako da vam se objašnjavao tok postupka, da uopće niste stranke u postupku, te ste upućeni na mogućnost angažovanja stručnog punomoćnika, advokata, obavještavate se da se na vaše daljnje predstavke neće odgovarati.

Leave your vote