Mustafa Cerić

Mustafa Cerić poslao žestoku poruku kardinalu Vinku Puljiću: Pa ovo je sjajno!

Kolumna

U duhu moralne i materijalne brige za susjeda/komšiju, imam dužnost i pravo da, kao savjestan i odgovoran bosanski građanin, javno pozovem Dragana Čovića, predsjedavajućeg Predsjedništva države Bosne i Hercegovine da odmah i bezuvjetno podnese ostavku na sve političke i državne dužnosti, koje obnaša u ime bosanskih Hrvata u Bosni i Hercegovini i to iz sljedećih razloga:

Piše: Mustafa ef. Cerić

Prvo, zato što je uvjeravao hrvatsku i bosansku javnost da pouzdano zna da će hrvatska šestorka biti oslobođena krivnje za ratni zločin u Bosni i Hercegovini. Sad se zna da Dragan Čović nije ništa znao, već je svjesno lagao hrvatsku i bosansku javnost.

Drugo, zato što je uvjeravao hrvatsku i bosansku javnost da zna da će međunarodni sud u Hagu odbaciti optužbu protiv hrvatske šestorke za Udruženi zločinački poduhvat, uključujući Tuđmana, Šuška i Bobetka. Pokazalo se da Dragan Čović nije ništa znao, već je svjesno lagao hrvatsku bosansku javnost.

Treće, zato što nije svjestan moralne i političke odgovornosti zbog haške presude da je Hrvatska bila okupirala bosansku teritoriju u namjeri da je pripoji velikoj Hrvatskoj. Umjesto toga, Dragan Čović ne odustaje od podjele Bosne na tragu dogovora Tuđman-Milošević iz Karađorđeva.

Četvrto, zato što otvoreno kolaborira sa Miloradom Dodikom na razbijanju bosanske državnosti i radi na eliminaciji Bošnjaka/Bosanaca iz političkog i državnog života. Dragan Čoviće se poistovjetio sa Miloradom Dodikom unatoč bosanskim Hrvatima, koji vole Bosnu i protive se kolaboraciji s onima, koji razbijaju bosansku državu. Bosanski Hrvati nisu imali dilemu na referendumu za nezavisnost i suvereneost bosanske države. Dragan Čović im sada tu zaslugu hoće da uništi.

Peto, zato što kao predsjedavajući Predsjedništva države Bosne i Hercegovine nije iskazao ni trun poštovanja prema žrtvama zločina, za koji je jučer pravosnažno osuđena hrvatska šestorka u Hagu. Dragan Čović je time pokazao da nije dorastao funkcije predsjedavajućeg Predsjedništva države Bosne i Hercegovi. On je time nanio moralnu i političku štetu hrvatskom korpusu u Bosni i Hercegovine, jer je, kao hrvatski politički predstavnik, pokazao nisku moralu svijetst i nikakvu političku odgovornost.

Šesto, zato što krivo informira hrvatske političare i hrvatsku i bosansku javnost o stanju u Bosni i Hercegovini, nanoseći time veliku štetu bosansko-hrvatskim državnim odnosima. Dragan Čoviće svojim neodgovornim političkim djelovanjem nije pravi tumač ni hrvatske politike u Bosni, ni bosanske politike u Hrvatskoj.

Sedmo, zato što svjesno kida političke i personalne veze sa Bošnjacima/Bosancima, koji su većinski narod u Bosni i Hercegovini. Dragan Čović je sebi umislio da politikom “podjeli” Bošnjake/Bosance “pa vladaj” može provodite već promašenu politiku “podijeli” Bosnu “pa budi hrvatski heroj”.

Osmo, zato što drži grad Mostor pod političkom blokadom u miru, kao što su ga hrvatska šestorka vojno držali u ratu. Dragan Čović, odnosno politika ha-de-zea, provodi apartheid u Mostaru, političko zlo kojeg više nema ni u Južnoj Africi.

Deveto, zato što ne razumije da su Hrvati i Bošnjaci/Bosanci povijesno upučeni jedni na druge. Svaki pokušaj njihovog razdvajanja pokazao se kobnim za oba naroda. Čovičevo nerazumijevanje povijesne ovisnosti Hrvata i Bošnjaka/Bosanaca u kulturnom i civilizacijskom smislu te Čovićevo neshvatanje važnosti cjelovite i suverene države Bosne i Hercegovine za cjelovitu i suverenu Republiku Hrvatsku ne smije se više tolerirati zato što je cjelovita i suverena Bosna i Hercegovina od izuzretne važnosti za mir i sigurnost same Hrvatske.

Deseto, zato što nesavjesna i neodgovorna hrvatska politika prema Bosni može imati nesagledive posljedice za Hrvatsku. Dragan Čović sve više pokazuje da nije dorastao povijesnom izazovu i povijesnoj odgovornosti u odnosima između Hrvata i Bošnjaka/Bosanaca, kao i između nezavisne i suverene Bosne i Hercegovine i Hrvatske.
Zbog toga, pozivam Dragana Čovića da podnese ostavku na sve političke i državne dužnosti, koje obnaša u ime hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i tako omogući da se obnovi narušeno povjerenje između hrvatske i bosanske politike, koja mora biti utemeljena na obostranom poštivanju i uvažavanju dviju nezavisnih i suverenih država Republike Hrvatske i Države Bosne i Hercegovine.

Postscriptum:

Cijeneći moju dugogodišnju suradnju sa vrhbosanskim nadbiskupom Vinkom kardinalom Puljićem, koristim se ovom prilikom da ga pozovom da se javno oglasi s osudom zločina protov čovječnosti u duhu pokojnog zagrebačkog nadbiskupa Franje kardinala Kuharića, koji je bio uzor u očuvanju moralne časti i ugleda Katoličke crkve. Očekujem od kardinala Puljića da u uvim trenucima, koji su izazovni za sve nas, koji volimo Bosnu i Hercegovinu, da se čuje njegov moralni glas, koji će povratiti nadu u povjerenje između muslimana i katolika u našoj zemlje.

Sve žrtve zločina protiv čovječnosti imaju pravo na moralnu satisfakciju, a svi ratni zločinci imaju pravo na kaznu. Nijednim ni drugim ne smije se uskratiti to pravo. Zato nam moralna riječ duhovnog uzora u katolika mnogo znači u ovim trenucima kad svi treba da nađemo moralne snage da jedni druge volimo i poštujemo, kao što nas uči Bog Svevišnji i Njegovi Vijesnici da je “ljubav prema Bogu i prema komšiji” najviši stupanj vjere u Boga”.

Leave your vote

12 razmišljanja na “Mustafa Cerić poslao žestoku poruku kardinalu Vinku Puljiću: Pa ovo je sjajno!

 1. Gos. Cerić kao građanin i čovjek koji živi svoj životni vjek u BiH mogu vam reći da ste vi jedan idiot i kotraproduktivan čovjek za sve građane Bosne i Hecegovine.

 2. i gospodin cerić i gospodin puljić i svaki normalan građanin ove zemlje trebao bi spustiti loptu na zemlju i ostaviti na miru ovaj narod i bošnjački i hrvatski sve njihove izjave i postupci vode nas u još veče beznađe jer mi bošnjaci moramo prihvatiti realnost da su hrvati konstutivan narod u BIH i obratno čini mi se da bi mi obični ljudi daleko bolje i brze našli rješenje za ove naše probleme nego što to čine naši poglavari

 3. ZDRAVKO ZA TEBE JE DR CERIC COVJEK OD ZNANJA REPUTACIJE U SVIJETU I POSTOVANA LICNOST.IDIOTI SU ONI KOJI NE VOLE BOSNU COVIC,IVANIC,DODIK,I SESTORKA KOJIMA JE POTVRDZENA KAZNA U HAGU

 4. Volio bih da je Hrvatska imala “agresora” kakvog je imala Bosna u vidu Hrvatske. Zbrinula bi 500 tisuća hrvatskih prognanika i hranila ih dok bi se vodio rat(kao što je Hrvatska hranila i zbrinula 500 tisuća musliman iz Bosne), slala bi nam oružje za obranu(kao što je general Praljak slao konvoj oružja za obranu Sarajeva i preko Hrvatske išlo oružje Armiji BiH), primali bi lentu od “agresorskog” predsjednika(Tuđman dao lentu Izetbegoviću i državno priznanje RH), specijalizaciju bi učinila snaha predsjednika u “agresorskoj zemlji” (snaha Izetbegovića je specijalizirala 90-tih u Zagrebu), borili bi se u nekim područjima vojska “agresorske zemlje” rame uz rame s nama protiv trećeg agresora(HVO i Armija BIH u Bihaću I u Posavini), sklopili bi Vojni savez(Splitski sporazum Tuđman-Izetbegović o vojnoj suradnji 1995.) i porazili zajedničkog agresora, primila bi naše predstavnike u glavnom gradu “agresora” svečano i državnički(Tuđman primao svečano Izetbegovića u Zagrebu). Ima li u povijesti primjera da s “agresorskom zemljom” u istom ratu sklapaš Vojni savez da poraziš stvarnog srpskog agresora?(Splitski sporazum 1995.).

  Zločine su počinili Srbi, najviše nad Bošnjacima i Hrvatima, ali su i Bošnjaci Armija BIH počinila grozne zločine nad Hrvatima, kao i HVO nad Bošnjacima u jednom dijelu BiH, a drugom su se dijelu zajednički borili protiv zajedničkog agresora Srbije HVO i Armija BiH. Ovaj sukob je najviše odgovarao Srbiji kao agresoru na obje zemlje. Nije li Izetbegović nudio Tuđmanu da pripoji Hercegovinu Hrvatskoj?Tuđman je to odbio.

  Oh, što Hrvatska nije imala takvog “agresora” kao što je imala Izetbegovićeva Bosna! Plakali su Hrvati radi Srebrenice, kao što su mnogi Bošnjaci-muslimani plakali radi Vukovara, ali ova presuda je nepravda i ismijavanje onoga što se stvarno zbivalo u Bosni. Puno je Bošnjaka-muslimana branilo Hrvtasku od srpske agresije i poginulo. Isto tako je puno Hrvata iz Hrvatske,podrijetlom iz Bosne, branilo Bosnu i Hercegovonu od srpske agresije na Bosnu. Miloševićeva Srbija je uzrok svega zla 90-tih. Miloševićeva Srbija je pokrenula agresiju na Hrvatsku i kasnije na Bosnu. Alija Izetbegović je na početku rata govorio :Ovo nije naš rat! Tada je razarano hrvatsko selo Ravno u Bosni.

  Kada je Tuđman upozoravao Aliju izetbegovića da spriječi dolazak vojske JNA u Bosnu koja se povlačila iz Hrvatske, on je govorio da će ta JNA biti jamac mira u Bosni. Kada je Tuđman pozivao Izetbegovića da zajednički stvore vojni Savez protiv Miloševićeve Srbije, odbio je to…Htio je biti neutralan u srpskoj agresiji. I naposlijetku hrvatska vojska je preokrenula rat u Bosni oslobađanjem Grahova, Glamoča…došla nadomak Banjaluke ,spašen je Bihać da ne doživi sudbinu Srebrenice.

  Armin Pohara, zapovjednik obrane,musliman iz Posavine, u svojoj knjizi piše kako je molio Izetbegovića da pomogne obranu Bosanskog Broda i da alarmira svjetsku javnost, Izetbegović mu je odgovorio neka se obrate za pomoć Hrvatskoj, ona je biliže…Nije ga, kaže Pohara, bilo briga za Posavinu, kao da nije dio Bosne i Hercegovine. I naposlijetku Hrvatska je bila” agresor!” “Agresori” su postali oni koji su prvi uzeli pušku i branili Bosnu i Hercegovinu i glasali na referendumu za samostalnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu. Šteta što Hrvatska nije imala takvog “agresora” na svoju zemlju!

 5. Slažem se da se pod hitno osudi na doživotnu robiju ili smrtnu kaznu svaki pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine i borac koji je ubio bar zeca ili pticu van granice Bosne i Hercegovine.

 6. Ko je na poćetku rata rekkao da su djeca iz mješanog braka KOPILAD. Meni se čini Tuđman i Ceric.

 7. ISTINI:Ti napisa komentar kao onu izokrenutu pricu[TEK STOJE BRDO IZASLO IZ SUNCA A KREVET SKOCI IZ PROSTRANOG CICE ITD ITD]Istinaje dasu mnogi prograni otisli u Hrvatsku,al moramose sloziti daje 90%ZAPUCALO U ZAPADNU EVROPU I PRKOOKEANSKE ZEMLJE.Sto treba u svakom slucaju biti zafalan ina tranzitu odnosno prihvatu oko toga nema dileme.Tvoj komentarje kao ono ti njega strucom [hljebom on tebe kamenom]NIJETO BAS TAKO Zasto nisi napiso daje Hrvatska imala isto tako koristi od istih ti izbjeglica,humanitarna pomcje dolazila u hrvatske ruke.Mnogisuse tamo obogatili na racun istih tih izbjeglica,jasam licno zahvalan mada nisam bio progranik.Sudioniksam RATA ODNOSNO SRPSKE AGRRESIJE NA BIH.Pase neslazem sa puno toga PVO BOSANSKI BRODJE TUDMAN PRODO U PAKETU ZAJEDNO SA POSAVINOM I ARMINO POHAROM,BIHAC 95 UREDU BILOJE POMOCI NEPOBITNO,Ali problemje sto hrvati hoce da izbrisu 93/94 gdinu stoje nemoguce.Smo ovo ISTINA blago meni ja nisam nosio uniform dosli hrvati ituklise u BH sa srbima,navedimi jednu bitku HVO sa srbskom vojskom toce zamene vjeruj biti senzacija.Nalupetosiga bezveze,cinjenice govore drugacije.NA KRAJU KRAJEVA HAGJE SAMO DJELIMICNO IZNIO ISTINU,ALI IOVOJ DOBRO CIJELI SVIJET OSUDIO POLITIKU FRANJE TUDMANA TO ZA UDRUZENI ZLOCINACKI PODHVAT I NAVE0 TUDMAN SUSAK BOBETKO,NEZNAM ZASTOSE SADASNJA POLITIKA HRVATSKE TAKOSE PONASA,KoDA MOZE POBITI HASKU PRESUDU.i [ISTINA]ima Hrvatska jako dobrih realnih politicara koji pricaju realno samo istinu ali njimase prijeti smrcu samo sto nelazu u korist politike Tudmana.

  1. Pa Ceric muftija i slični rade na razbijanju BiH .
   Zašto ste se okomili na Hrvate toliko
   u svemu sram vas bilo nećete priznati svoju islamsku ideologiju i zločine koje ste počinili skupa sa Alijom u vašim nastupima koji su zadojeni mržnjom protiv svojih saveznika ,
   Hrvata .
   Trebate priznati da ste napravili veće zločine svojim saveznicima nego Srbi,
   u srednjoj Bosni a i u Hercegovini ,kako ste kukavice i ne priznajete zločine i zločinci kao Alija Izetbegović ,Ejup Ganic , Sefer Halilovic, Hamdija Abdic -Tigar Ramiz Drekovic,Atif Dudakovic Itd . I optuživati nekoga za diobu BiH a vi pravite zulum nad Hrvatima sve veći i veći poput retardiranog Bakira i idete naruku Dodigu i Srbima da rade sto im je volja, a takvi izotopi kao ti i Bakir
   rušite Federaciu a Hrvati vide da je vrag odnio salu sa vama i vašim terorom , gamad jedna , pa će morati tražiti treći Entitet a ako dođe do toga
   vi ćete biti krivci za rušenje Bosne i Hercegovine .

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.