Na operacionim stolovima sve više kovid pozitivnih

Događaji Posljednje

Zbog pandemije koja u BiH traje već osam mjeseci rad klinika za hirurgiju, iako reorganizovan, nije umanjio imperativ zaposlenih da svoj posao obavljaju najbolje i da spasavaju živote onih koji završavaju na operacionom stolu, a na operaciji završe i pacijenti zaraženi virusom korona.

Bez obzira na to što se proces rada odvija pod posebnim uslovima, jer je pandemija ta koja diktira drugačiji način i organizaciju, svaki pacijent kojem je potreban hitan hirurški zahvat bude operisan bez odgađanja, a pacijenti čije stanje to dopušta prvo se testiraju na kovid, a potom se izvede operacija.

Zoran Aničić, specijalista opšte i abdominalne hirurgije u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, kaže da se trenutno na Klinici za hirurgiju radi punim kapacitetom, ali zbog naglog pogoršanja epidemiološke situacije sve opcije su u igri.

“Razmišljamo da se čak i ukine redovno operisanje, odnosno ‘hladnih’ slučajeva, jer situacija se iz dana u dan mijenja i usložnjava”, kaže Aničić.

Dodaje da su, dok se situacija nije pogoršala, na lokaciji stare Hirurgije imali dežurne ekipe koje se vodile brigu o kovid pozitivnim hirurškim pacijentima.

“Na toj lokaciji operisani su pacijenti koji su bili pozitivni na virus korona, dok se na lokaciji Paprikovac odvija redovan program”, priča Aničić.

Objašnjava da pacijentu koji treba liječenje i da bi bio smješten u bolnicu prvo se radi brzi test na koronu.

“Ukoliko postoji veća sumnja, onda se radi PCR test”, kaže Aničić i ističe da testiranje i druge procedure usporavaju i otežavaju njihov način rada, ali da su primorani na takav način rada, prvenstveno radi zaštite pacijenta, ali i samog medicinskog osoblja.

Znači, ako su u pitanju hitna stanja, pacijent prije nego li se zbrine obavezno se testira na kovid, te ukoliko je negativan, ide kao hitan, a ne kovid pacijent.

“A ukoliko je test pozitivan, pripremaju se pripravne hirurške ekipe za kovid pacijente i onda su izmijenjeni i sama operacija i zaštita i postupanje s pacijentom u toku operacije i poslije nje”, priča Aničić.

Leave your vote