Na pomolu uvođenje novih drastičnih mjera u Njemačkoj, Angela Merkel danas “kroji” plan kojim žele “slomiti” drugi val pandemije

Globus Posljednje Vijesti

Kancelarka Merkel danas u Berlinu održava video-konferenciju s predsjednicima vlada njemačkih saveznih zemalja o novim mjerama kojima je cilj “slomiti” drugi val pandemije COVID-a 19. Mjere su slične kao kod prvog vala u proljeće, s tom razlikom da bi škole i vrtići trebali ostati otvoreni “koliko god je to dugo moguće” – prenosi Deutche Welle.

Kako javljaju njemački mediji nove mjere bi trebale stupiti na snagu 4. novembra, a njihovo je trajanje za sada predviđeno do kraja mjeseca. Građani se pozivaju da reduciraju sve oblike privatnog druženja s osobama koje nisu dio njihovog kućanstva “na apsolutni minimum”. To proizlazi iz nacrta prijedloga o kojem se razgovara na današnjem sastanku. U javnom prostoru bi se druženje trebalo ograničiti na osobe iz maksimalno dva kućanstva.

Veće proslave i partiji, kako u javnom prostoru tako i u privatnim stanovima, su “s obzirom na ozbiljnu situaciju u našoj zemlji nedopustivi”, stoji u prijedlogu.

Osim toga se građani pozivaju da odgode sva putovanja koja nisu nužno potrebna, a to uključuje i privatne posjete rodbini. “Mogućnost noćenja u hotelima unutar zemlje postoji samo u nužnim slučajevima, i nikako u turističke svrhe”, predlaže se.

Uz to bi se zatvorili i svi objekti koji služe za razonodu, uključujući kazališta, opere,koncertne dvorane, sajmove, kina, zabavne parkove, igračnice s automatima i kladionice. Rad bi se zabranio i bordelima te bi se otkazala sva amaterska sportska natjecanja te zatvorili bazeni i fitnes-dvorane, navode mediji.

Isto tako je predviđeno da se zabrani rad ugostiteljskim objektima – izuzetak su oni koji isporučuju hranu i piće “to go” za konzumaciju kod kuće.

Novim zatvaranjima do koraja studenoga bile bi pogođene i uslužne djelatnosti koje imaju veze s njegom tijela, poput kozmetičkih salona, salona za masažu, za tetoviranje i slično. Iznimka su medicinski nužne djelatnosti poput fizioterapije, a otvoreni smiju ostati i frizerski saloni, uz strogo pridržavanje higijenskih pravila.

U supermarketima, koji isto nastavljaju raditi, potrebno je osigurati da istovremeno u dućanu ne bude više od jedne osobe na 25 četvornih metara površine.

Za razliku od potpunog lockdowna u proljeće, ovoga puta – o tome postoji opća sugalasnost – bi škole i vrtići trebali ostati otvorenima “dok god je to moguće”.

Predviđeno je da se dva tjedna kasnije Merkel ponovo sastane s predstavnicima pokrajinskih vlada kako bi utvrdili daju li nove mjere željene rezultate te odlučili o tome kako dalje.

Zbog izrazito federalnog uređenja Njemačke Merkel ima vrlo ograničene mogućnosti nametanja pojedinih mjera u saveznim zemljama, pa je zato upućena na dogovor i suglasnost s predsjednicima pokrajinskih vlada. Oni međutim nisu jedinstveni kada je riječ o potrebnim mjerama, djelomično i zbog toga što je u pojedinim saveznim zemljama situacija s koronom različita. Postoji i načelna skepsa je li potrebno sve mjere uvesti jedinstveno za sve savezne zemlje.

Tako primjerice predsjednik pokrajinske vlade u Donjoj Saskoj Stephan Weil (SPD) govori o “vrlo zabrinjavajućem razvoju situacije” i zalaže se za hitne mjere, koje bi trebale biti “jasne i jedinstvene”.

S druge strane potpredsjednik parlamenta Wolggang Kubicki (FDP) upozorava na “alarmizam”. On se usprotivio novom lockdownu i založio se za mjere koje su prilagođene regionalnim specifičnostima. Uz to je on u intervjuu njemačkoj radijskoj stanici Deutschlandfunk naglasio potrebu da sve mjere budu u potpunosti u skladu s Ustavom. “Ustav važi i za vrijeme pandemije”, naglasio je Kubicki.

Prema navodima Robert Koch-Instituta (RKI) u utorak je u Njemačkoj zabilježeno 14.964 novih infekcija koronom, 85 ljudi je umrlo od ili s virusom. Time se ukupan broj umrlih u Njemačkoj koji su bili oboljeli od korone popeo na 10.183. Od početka pandemije je prema navodima RKI-a zabilježeno 464.239 osoba inficiranih COVID-om 19.

(Deutche Welle)

Leave your vote