in ,

Najavljena drastična poskupljenja osnovnih namirnica, samo nam je još ovo trebalo: Nekada je kilogram hljeba u BiH bio pola marke, a sada istu količinu dobijate za dvije i pol marke!

Stručnjaci upozoravaju da bi moglo doći do drastičnog rasta cijena osnovnih životnih namirnica.

“Nekada je kilogram hljeba u BiH bio pola marke, a sada istu količinu dobijate za dvije i pol marke”, kazao nam je vlasnik pekare koji u Doboju već godinama proizvodi peciva raznih vrsta.
Istovremeno i poljoprivrednici u RS-u upozoravaju nadležno ministarstvo da ne ukida podršku za proizvedenu pšenicu od pet feninga po kilogramu, jer bi to moglo imati nesagledive posljedice.

Tvrde da su ranije imali 200 maraka premije po hektaru i pet feninga podsticaja po kilogramu pšenice.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, istakako je u razgovoru za sarajevske medije da su u brojnim razgovorima s nadležnima insistirali da ti podsticaji budu isplaćeni za ovu godinu.

Ako Ministarstvo ne dodijeli podsticaje, poljoprivrednici upozoravaju da će doći do rasta cijena osnovnih životnih namirnica te da će vreća brašna od 25 kilograma poskupitii za marku do marku i po.
“Ovogodišnja cijena pšenice od oko 30 feninga za kilogram je niska, jer su proizvođači imali izuzetno visoke troškove, naročito kada je riječ o zaštiti klasa. Znatni troškovi zaštite doveli su do poskupljenja pšenice kao sirovine i cijena od oko 30 feninga po kilogramu nije adekvatna”, rekao je Marinković.

S druge strane, Jozo Bojanić, vlasnik jednog od najvećih mlinova u BiH “Mlinpek-Žitara” iz Jajca, kazao je da još nema osnova za poskupljenje, jer sjetva još nije gotova.

“Naša cijena je oko 30 feninga, uvezena nas dođe oko 36 feninga i zavisi od kvaliteta. Ne vjerujem da će doći do poskupljenja, barem ne narednih mjesec dana”, rekao je Bojanić.
U međuvremenu se oglasio i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.

O tome više čitajte klikom ovdje ———–> NA POMOLU NAJCRNJI SCENARIJ U RS Uznemireni Mirko Šarović diže na uzbunu, uputio je ozbiljno upozorenje građanima: “Vi ćete platiti jedini i najveći ceh!”

NJEMAČKI MEDIJI JAVLJAJU Horor u bh. komšiluku: Žene pobacuju i po 30 puta čekajući muško dijete!

BOSANSKA LEGENDA Upoznajte najstarijeg poljoprivrednika u našoj zemlji: Ušao je u desetu deceniju života, ali i dalje radi kao mladić!